Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Τερέζα Μέι, προκειμένου να εξασφαλίσει από τη Σύνοδο Κορυφής εγγυήσεις που θα κάνουν τη συμφωνία με την ΕΕ πιο «θελκτική» για τους Βρετανούς βουλευτές, μία ημέρα μετά την εξασφάλισή της πολιτικής της «επιβίωσης» στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

 

Η ΕΕ «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις»στη Βρετανία όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Reuters.

 

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα αλλάζουν ή αντιβαίνουν στην συμφωνία.

 

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας κερδίζοντας την ψηφοφορία στην πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι ήταν εχθρικοί με την συμφωνία Brexit που έφερε στο κοινοβούλιο.

 

Η Μέι έλαβε τη στήριξη 200 βουλευτών της, 117 ψήφισαν εναντίον της, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922», των Τόρις που διοργάνωσε την ψηφοφορία, ο Γκέιαμ Μπρέιντι.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτοι 159 ψήφους.

 

Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΉπια άνοδος στο Χρηματιστήριο
Επόμενο άρθροΠοιοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα