Με σταθερό ρυθμό μετακυλίονται τα βάρη της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους.

 

Όπως μεταδίδει το ygeiamou.gr, σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς η συμμετοχή των ασφαλισμένων κυμαίνεται πια στο 32% (το 2010 ήταν 11%) ενώ στα πρωτότυπα φάρμακα μπορεί να κυμανθεί κατά περίπτωση από 58% έως 82%.

 

Οι αλλαγές αποτυπώνονται στις ιατρικές συνταγές και στην εκτέλεσή τους και φυσικά στις τσέπες των ασφαλισμένων. Η βασική κατηγοριοποίηση των συμμετοχών είναι 0% (για σοβαρά νοσήματα), 10% (για χρόνιες παθήσεις) και 25% (για όλες τις άλλες περιπτώσεις).

 

Στην εκτέλεση της συνταγής αποτυπώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μια διαφορετική, επιπλέον συμμετοχή, αυτή που προκύπτει από τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής ή τιμής αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ από τη λιανική τιμή κάθε φαρμάκου. Το αποτέλεσμα, που προκύπτει, σε πολλές περιπτώσεις είναι τουλάχιστον παράδοξο, και επίσης σκληρό για τον ασφαλισμένο.

 

Υπάρχει η κλασική, ποσοστιαία συμμετοχή ασφαλισμένου (0% ή 10% ή 25% ανάλογα την ένδειξη), που στην προκειμένη περίπτωση είναι 25% (0,37 ευρώ). Υπάρχει επίσης η διαφορά της ασφαλιστικής τιμής, αυτής δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο φάρμακο και τη συγκεκριμένη ένδειξη, από τη λιανική τιμή του φαρμάκου, η οποία προσδιορίζεται ως «Διαφορά πληρωτέα από ασφαλισμένο» που στην προκειμένη περίπτωση είναι 8,92 ευρώ. Σημειωτέον, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς πάντα αυτή η διαφορά στα πρωτότυπα και στα off-patent είναι πολύ ακριβότερη από εκείνη τυχόν αντίστοιχων γενοσήμων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝα προστατευθούν τα εμπορικά σήματα με την επωνυμία «Μακεδονία»
Επόμενο άρθροΥπάρχουν start ups «διαμάντια» στην Ελλάδα