Σε λίγες ημέρες οι σχολικές αίθουσες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές σε μια ακόμη σχολική χρονιά που ξεκινάει. Κάποια όμως παιδιά θα μπούνε σε σταθερές κτιριακές δομές και άλλα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Το θέμα των υποδομών της εκπαίδευσης είναι καίριο και ειδικά με την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης  που έγινε με τον Ν.4521/2018 με εισήγηση του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Δύσκολα πράγματα ειδικά σε αστικούς δήμους που οι ελεύθεροι χώροι είναι δυσεύρετοι.  Υπάρχουν όμως λύσεις άλλες που δεν εφαρμόζονται; Εμείς μιλήσαμε με τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη, μιας πυκνοκατοικημένης αστικής πόλης ώστε να καταλάβουμε αν είναι πρόβλημα της δημοτικής διαχείρισης του η έλλειψη σταθερών εκπαιδευτικών δομών. Σε ένα θέμα που απασχολεί και δικαίως εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές η δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης πήρε θέση και δεν επιχείρησε να αφήσει τον χρόνο να περάσει για να ξεχαστεί το θέμα.

Πόσα παιδιά θα ενταχθούν φέτος στο πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Νέας Σμύρνης και ποια η άποψη σας για το πρόγραμμα;

Εκτιμούμε ότι για τη χρονιά 2021-2022 θα ενταχθούν περίπου 280 παιδιά, που δεν είχαν φοιτήσει πέρυσι στο νέο αυτό θεσμό. Έτσι θα καλυφθεί το 100% των αναγκών του Δήμου μας για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης. Η αναγκαιότητα της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης αναγνωρίζεται από ως μια μεγάλη κοινωνική ανάγκη που θα υπηρετήσουμε με αποφασιστικότητα και σχέδιο αφού ουσιαστικά προετοιμάζουμε τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν πιο γρήγορα για την μετάβασή τους στο Δημοτικό σχολείο, μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.

Παράλληλα διευκολύνονται κάποιοι γονείς στην εργασία τους, απαλλάσσοντάς τους από το κόστος και το άγχος της διαπαιδαγώγησης και φροντίδας των παιδιών σε παραγωγικές ώρες και ημέρες ενώ σε άλλους δίνουμε την δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία χωρίς δεσμεύσεις και προβληματισμούς.

Πάμε τώρα στο φλέγον ζήτημα. Καθυστέρησε ο Δήμος στην αναζήτηση κατάλληλων κτιρίων για την φοίτηση των νηπίων;

Ο Δήμος ήδη από το 2018, με την ψήφιση του σχετικού νόμου, είχε κάνει ξεκάθαρο προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα παρακάτω:

  • Υπάρχουν ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι στη Νέα Σμύρνη προς αξιοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος.
  • Δεν θέλαμε να  επιβαρυνθεί κανένα δημοτικό σχολείο με την τοποθέτηση αιθουσών στον ωφέλιμο προαύλιο χώρο του.
  • Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δέσμευση ελεύθερων χώρων που υπάρχουν στην πόλη μας, είτε με την αγορά τους, είτε με την παραχώρησή τους.
  • Παράλληλα αξιοποιήσαμε τις αίθουσες του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης και του Β΄ Παιδικού Σταθμού, με μετακίνηση μόλις 15 παιδιών που είχαν προεγγραφεί και του εργαζόμενου προσωπικού σε άλλες Δημοτικές δομές, εξασφαλίζοντας έτσι τη φοίτηση συνολικά 130 προνηπίων και νηπίων.

Έτσι αφού πήραμε εξαίρεση εφαρμογής του προγράμματος της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης για 2 χρόνια, τη φετινή χρονιά προχωράμε στην εφαρμογή του, έχοντας όμως:

  1. Εξασφαλίσει (6) σταθερές και μόνιμες σχολικές αίθουσες και (9) προκατασκευασμένες με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ με το  Νόμο 4771/2021
  2. Εξαντλήσει τη διερεύνηση να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις
  3. Περιορίσει το μέσο όρο νηπίων ανά τμήμα στα 19-20 παιδιά (με όριο τα 25)
  4. Μεριμνήσει και χρηματοδοτήσει τη δωρεάν καθημερινή μετακίνηση πλεοναζόντων παιδιών από νηπιαγωγεία απομακρυσμένα (7ο – 11ο  – 3ο ).

Έχει σχέδιο ο Δήμος για την εξασφάλιση των αναγκαίων αιθουσών; Γιατί σας κατηγορούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για καθυστέρηση;

Με τον προγραμματισμό μας και το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει και θα παρουσιάσουμε μετά την έναρξη των σχολείων μας, θα καταστεί απόλυτα σαφές το πρόγραμμα μας, ώστε σε (4) τέσσερα χρόνια από σήμερα, ο Δήμος μας να διαθέτει σταθερές σχολικές δομές για κάθε νήπιο και προνήπιο.

Ο ρόλος των γονέων και κηδεμόνων είναι να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά τους.

Οι εκπαιδευτικοί, επίσης, θέλουν να εξασφαλίσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η όποια  κριτική τους είναι θετική. Υπάρχει ωστόσο και προσπάθεια υπερβολής και διαστρέβλωσης της αλήθειας με στόχο την παραπλάνηση γονέων και εκπαιδευτικών από  ανθρώπους που έχουν αντιπολιτευτικά κίνητρα στην σημερινή Δημοτική Αρχή.

Έτσι προσπαθούν να μηδενίσουν όλη αυτή την προσπάθεια μιλώντας για κοντεϊνερ, για έλλειψη χώρων παιχνιδιού και υγιεινής, για δήθεν παραλείψεις του Δήμου μας.

Επειδή το έργο μας μιλάει από μόνο του, οι πολίτες της Νέας Σμύρνης θα έχουν την δυνατότητα να διαπιστώσουν τις νέες συνθήκες ιδίοις όμμασι και να κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Με γνώμονα την διασφάλιση της ομαλής εκπαιδευτικής λειτουργίας πασχίζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας  να πετύχουμε εγγυημένα, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί ο Δήμος Νέας Σμύρνης είναι ο μοναδικός που δεν χρησιμοποίησε αύλειους χώρους υφιστάμενων σχολικών μονάδων; 

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης είναι ο μοναδικός Αστικός Δήμος που δεν χρησιμοποίησε αύλειους χώρους Δημοτικών Σχολείων διότι:

Α.  Αποτελεί πάγια πολιτική μας  θέση η ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών  στις  σχολικές μονάδες της πόλης μας, ιδίως μετά τις νέες συνθήκες που εφαρμόζονται  για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Β.  Τηρούμε την άτυπη συμφωνία μας με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Γονέων Νέας Σμύρνης για το θέμα αυτό.

Γ.  Θέλουμε σχολεία σύγχρονα που να εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μόρφωσης για τα παιδιά μας.

Είναι η πρώτη φορά που οικογένειες χρειάζεται να μετακινήσουν τα παιδιά τους πιο μακριά από τον χώρο κατοικίας τους για φοίτηση σε νηπιαγωγείο; Τι έχει κάνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης για αυτό το θέμα που δικαιολογημένα, κατά την άποψη μας, απασχολεί τους γονείς;

Η γεωγραφική κατανομή των νηπιαγωγείων της Νέας Σμύρνης είναι τέτοια, που πάντα είχαμε μετακίνηση πλεοναζόντων παιδιών, από το νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους σε άλλο νηπιαγωγείο της πόλης μας π.χ. από το 11ο νηπιαγωγείο στο 7ο κλπ.

Είναι επίσης σαφές πως διαθέτουμε μόλις (2) νηπιαγωγεία στην περιοχή της Άνω Νέας Σμύρνης, (3) νηπιαγωγεία στην περιοχή της Ανατολικής Νέας Σμύρνης (Λουτρά), (2) στο κέντρο της πόλης και (4) νηπιαγωγεία στις γειτονιές που βρίσκονται κοντά στην Λεωφόρο Συγγρού και την Λ. Αμφιθέας.

Φέτος για πρώτη φορά εξασφαλίζουμε και χρηματοδοτούμε καθημερινή μετακίνηση παιδιών με πούλμαν από το 11ο, το 7ο  και το 3ο Νηπιαγωγείο προς τα παραρτήματά τους, ενέργεια που θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής αλλά και με ιδίους πόρους.

Με τον συνολικό σχεδιασμό μας, φιλοδοξούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα να είναι πρόσκαιρο και όχι μόνιμο.

Υπήρξε διαβούλευση; Ακούστηκαν προτάσεις; Εξετάστηκαν «λύσεις» που πρότειναν διάφοροι φορείς;

Από το 2018 και μετά υπήρξε διαβούλευση τόσο με τα συναρμόδια υπουργεία όσο και με την ΚΤΥΠ ΑΕ αλλά και φορείς της πόλεις μας. Γνωρίζοντας τις ανάγκες μας, αλλά και την έλλειψη χώρων για την στέγαση σχολείων διεκδικήσαμε ελεύθερους ή δομημένους χώρους όπως το οικόπεδο του ΕΛΤΑ στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, το Ιωσηφόγλειο , το χώρο που στεγάζονται οι Πρόσκοποι, το οικόπεδο της ΓΕΧΑ κλπ.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά γίναμε δέκτες αρνητικών προθέσεων, ακόμη και σε χώρους που ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει παραχωρήσει για πολυετή χρήση σε άλλους φορείς. Παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις από Δημοτική παράταξη της πόλης μας.

Εκτός του ότι αρκετές από αυτές ήταν ήδη στον αρχικό σχεδιασμό μας, οι περισσότερες κρίθηκαν ακατάλληλες από τους Τεχνικούς του Δήμου μας, είτε λόγω σοβαρών ελλείψεων νομιμοποιητικών εγγράφων, είτε λόγω πολεοδομικών προβλημάτων, είτε λόγω ακαταλληλότητας για τη φιλοξενία νηπίων – προνηπίων.

Προχωρώντας, λοιπόν, τον σχεδιασμό μας, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, καταλήξαμε στις ήδη εφαρμοζόμενες  λύσεις.

Είναι σημαντικό επίσης να πούμε ότι διεκδικήσαμε την δέσμευση και αγορά του  σχολείου που στεγάζονταν το Λύκειο και Γυμνάσιο του Παλλαδίου. Δυστυχώς, όμως, η πολιτεία δεν μπόρεσε να συμβάλει στην επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας αυτής.

Πιστεύουμε πάντως ότι μέχρι το 2025 όλα τα νήπια και προνήπια της πόλης μας θα στεγάζονται σε μόνιμες σταθερές σχολικές δομές.

Θα μπούνε τα παιδιά σε κοντέινερ; 

Γίνεται πολύ λόγος, ότι η πολιτεία και ο Δήμος Νέας Σμύρνης επέλεξαν να βάλουν τα παιδιά σε κοντέινερ.

Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για την δημιουργία σύγχρονων σχολικών εγκαταστάσεων, με την τοποθέτηση σύγχρονων οικίσκων, με θερμομόνωση και πρόσθετη εξωτερική επένδυση που υπερκαλύπτουν τις προδιαγραφές της ΚΤΥΠ ΑΕ που επιβλήθηκε ως λύση με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το 2020.

Επίσης έχουν προβλεφθεί κατάλληλα διαμορφωμένες αυλές, χώροι με παιδικά όργανα και δάπεδα ασφαλείας. Οι νέες εκπαιδευτικές δομές θα είναι προσωρινής λειτουργίας αλλά όχι πρόχειρες.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών για εκπαίδευση και παιχνίδι διασφαλίζοντας παράλληλα και τις ανάγκες των νηπιαγωγών τους.

Ο Δήμος μας ήταν και θα είναι υπέρμαχος των μόνιμων σταθερών σχολικών δομών.

Οι εκπαιδευτικές δομές αυτές θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα; Ποιο το χρονοδιάγραμμα για μόνιμες λύσεις που είναι και οι πλέον ενδεδειγμένες κ. Τζουλάκη;

 Σύμφωνα με τον αρχικό μας σχεδιασμό και την ανάγκη για 10 περίπου σχολικές αίθουσες, θα έχουμε (6) έξι σταθερές σχολικές δομές και (9) προκατασκευασμένες.

Πιστοί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των (4) ετών για την εγκατάσταση των παιδιών σε μόνιμες σταθερές σχολικές δομές θα καταθέσουμε σύντομα τις προτάσεις μας για την δημιουργία τους, με όσο το δυνατό καλύτερη γεωγραφική κατανομή, για την εξυπηρέτηση όλων των οικογενειών της πόλης μας.

Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των νηπίων και προνηπίων στις δομές που έχουν προβλεφθεί θα είναι η αφετηρία για τη δημιουργία μονίμων και σταθερών σχολικών δομών.

Ήδη με την έναρξη του σχολικού  έτους δίνονται σε άμεση χρήση έξι (6) μόνιμες σταθερές σχολικές δομές τέσσερις  (4) προκατασκευασμένες και τέσσερις (4) σταθερές αίθουσες προσωρινής εγκατάστασης λίγων ημερών.

Στις 17/9/2021 θα έχουμε στην διάθεσή μας επιπλέον τρεις (3) προκατασκευασμένες αίθουσες και στις 25/9/2021 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση και εγκατάσταση του συνόλου των απαιτούμενων αιθουσών.

Ένα είναι σίγουρο: Στις 13/9/2021 κανένα νήπιο ή προνήπιο δεν θα βρίσκεται εκτός σχολικών δομών του Δήμου Νέας Σμύρνης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠοσό-ρεκόρ με 2,2 εκατ. ευρώ στην 1η κατηγορία
Επόμενο άρθροΣύλληψη πασίγνωστης παίκτριας reality με μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης