Στις 19:00 αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέτρα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Στόχος του νέου πακέτου θα είναι οι λογαριασμοί να μετριάσουν το πρόβλημα για τους πολίτες. Θα υπάρχει μεν επιβάρυνση, αλλά όχι τόσο μεγάλη. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος αρμόδιες πηγές, η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη και κυρίως με αναδρομικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καταναλωτή αλλά η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τους πάντες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Θα υπάρχει μάλιστα, ίσως, και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.

Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής, ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης θα ανέλθει 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και τα χρήματα θα αντληθούν από:

  • Τον προϋπολογισμό
  • Το ταμείο πράσινης μετάβασης
  • Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το STAR, αρχικά, μελετάται μια ελαφρώς πιο αυξημένη επιδότηση για τον μήνα Μάιο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, στην περιοχή των 55-60 ευρώ/ MwH.

Η κρίσιμη παρέμβαση, όμως, θα αφορά τον Ιούνιο. Εκεί φαίνεται να «κλειδώνει» ένα «πλαφόν» στη χονδρική τιμή του ρεύματος, ενώ η παρέμβαση θα «αδρανοποιεί» τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ακόμα, εξετάζεται και η συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων σε λογαριασμούς, έστω με κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος, η κυβερνητική παρέμβαση θα έχει πρόνοια ώστε να γίνονται οι λιγότερες δυνατές αποκοπές ρεύματος, ιδίως στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Περισσότερα σε λίγο…

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗλιόπουλος: Η κυβέρνηση είναι συντονιστής της καταστροφής των Ελλήνων πολιτών
Επόμενο άρθροΣε Κίσσαβο, Καλλίδρομο, Κουρί, Θεσσαλονίκη οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου, και μεγάλη νίκη του Χρήστου Παρασκευά στο 6ωρο «Δημήτριος Κρυστάλλης»