Πράσινο φως για την εξυγίανση της «Νεώριο Σύρου»

 

Αλλάζουν σελίδα τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου και περνάνε σε μία νέα εποχή μετά την έγκριση –από το Πρωτοδικείο Σύρου- του σχεδίου εξυγίανσης που είχε καταθέσει η Onex.

 

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, καταβάλλονται, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στη νέα εταιρεία, η οποία θα επονομαστεί «Onex Ναυπηγεία Σύρου», 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης, προβλέπεται επίσης τη διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. Επίσης προβλέπει διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις.

 

Η νέα εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει στους πρώην εργαζόμενους στην υπό εξυγίανση εταιρεία εφάπαξ, εντός 60 εργάσιμων ημερών, τα οφειλόμενα ποσά που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο.

 

Επίσης, το σύνολο των υποχρεώσεών της προς ουσιώδεις προμηθευτές θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία και θα εξοφληθούν ολοσχερώς και χωρίς απομειώσεις, εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% επί του συνόλου των απαιτήσεων των ανέγγυων προμηθευτών και εξοφλούνται κατά το εναπομένον υπόλοιπό τους από αυτήν σε 24 μηνιαίες δόσεις.

 

Πέραν της ρύθμισης των οφειλών, το σχέδιο του επενδυτή προβλέπει την αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων, την επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας, υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ κ. Τσίπρας εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη και τσαλακώνει το Σύνταγμα
Επόμενο άρθροΠέντε ερωτήματα στον Κυρ. Μητσοτάκη για τα δάνεια της Ν.Δ.