Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θα παραστούν στη διήμερη διάσκεψη «Ανοιχτά Βαλκάνια» που θα διεξαχθεί σήμερα στο Νόβι Σαντ.

«Την τελευταία στιγμή»

Αυτή η αλλαγή συνέβη «την τελευταία στιγμή» και οι λόγοι ακύρωσης είναι άγνωστοι, σημειώνει η αλβανική ιστοσελίδα shqiptarja.com, η οποία ωστόσο αναφέρει στον τίτλο της ότι η εξέλιξη έρχεται μετά τις εντάσεις στο βόρεια Κοσσυφοπέδιο.

Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετέχει η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς αντί του Βούτσιτς, ενώ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θα παρευρεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα υπάρξουν εκπρόσωποι της Αλβανίας, μετά την ακύρωση της συμμετοχής από τον Ράμα.

Με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις, είχε αρχικά προγραμματιστεί ότι ο Βούτσιτς, ο Ράμα και ο Ζάεφ θα μιλούσαν σήμερα και στη συνέχεια θα έδιναν συνέντευξη Τύπου.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται την επέτειο έναρξης της πρωτοβουλίας «Μίνι Σένγκεν» για οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια, η πρώτη συνάντηση της οποίας έγινε τον Οκτώβριο του 2019 στο Νόβι Σαντ και η οποία πρόσφατα άλλαξε το όνομά της σε Ανοιχτά Βαλκάνια.

Κριτική στη Σερβία

Η πρωτοβουλία ενώνει τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Παρών στην Πρίστινα την προηγούμενη ημέρα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ράμα δεν απέφυγε την κριτική προς τη Σερβία στο θέμα της αμοιβαιότητας για τις πινακίδες κυκλοφορίας, υπογραμμίζοντας ότι το δίκαιο βρίσκεται στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά με τη σύγκρουση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες και τις κινήσεις του σερβικού στρατού στα σύνορα, ο Ράμα είπε ότι πρόκειται για θεατρικές-στρατιωτικές παραστάσεις που κρατούν ομήρους τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ασφαλέστεροι από ποτέ, καταλήγει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πηγή: shqiptarja.com, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροMVP στην ιστορική νίκη της Σέριφ επί της Ρεάλ Μαδρίτης ο Αθανασιάδης
Επόμενο άρθροΟ Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία – Οι Ελληνες πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη