Σε 15 ημέρες το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδώσει την απόφαση του για την Αγία Σοφία.

Το Δικαστήριο εξέτασε το αίτημα του Τουρκικού συλλόγου προστασίας πολιτιστικών μνημείων που ζητά την μετατροπή της σε τέμενος.

Επί της ουσίας το Συμβούλιο Επικρατείας έριξε το γάντι στον Ταγίπ Ερντογάν καθώς έσπευσε να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί  νέο προεδρικό διάταγμα, παραπέμποντας σαφώς στον πρόεδρο της χώρας.  Προηγουμένως χαρακτήρισε σύννομο το διάταγμα Αττατούρκ του 1934 με το οποίο μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε Μουσείο. Κι αφού απέρριψε τους  ισχυρισμούς περί πλαστής υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ, το δικαστήριο  ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα καθαρογραφεί σε 15 ημέρες.

Η υπόθεση συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, λόγω της οικουμενικής λάμψης του μνημείου…
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ζήτησε ήδη την διατήρηση του σημερινού χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου.

Η παρέμβαση του Στ. Ντηπάρτμεντ προς την κυβέρνηση της Τουρκίας ενόχλησε την Άγκυρα που απάντησε σε υψηλούς τόνους… «  Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας.   » ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 «Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Είναι θετικό ότι πολλές χώρες κάλεσαν Τουρκία να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Πιστεύουμε ότι θα το λάβει υπόψιν η τουρκική ηγεσία» δήλωσε από την Αθήνα ο Στέλιος Πέτσας.

Η παρέμβαση Πομπέο έρχεται μία ημέρα μετά και την έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραμείνει η Αγία Σοφία τόπος συνάντησης θρησκειών και πολιττισμών. Το θέμα της Αγίας Σοφίας συζήτησαν την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος με την Άγκελα Μέρκελ με αφορμή την έναρξη της Γερμανικής προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Με την ευκαιρία αυτή ο Μ. Τσαβούοσογλου επισκέφθηκε το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάϊκο Μάας.

Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία και την προκλητική τακτική της, ενώ είναι πιθανό να συζητηθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος της, δηλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε κοινοβουλευτική ακρόαση.

Επιβαρυντικό στοιχείο για την Τουρκία οι γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε η‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσίασε χθες τους στόχους της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για «συνεκτική στρατηγική» έναντι της Άγκυρας.

Η Ελληνογαλλική Κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer της εταιρείας έδεσε στο λιμάνι της Λάρνακας και θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά σε δασική έκταση στον δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος
Επόμενο άρθροΟ Τομ Χανκς ζητά από τους Αμερικανούς να φορούν τις μάσκες τους