Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επανεξετάσει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη χρήση ελέγχων από το Πεκίνο των εισαγωγών ρυζιού, σιταριού και καλαμποκιού.

Υπενθυμίζεται ότι προ διετίας, ο διεθνής οργανισμός αποφάνθηκε κατά της Κίνας αναφορικά με την επιβολή ποσοστώσεων για αγροτικές εισαγωγές.

Η Κίνα δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει έκτοτε τις συστάσεις του ΠΟΕ, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν και τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι «δικαιούνται» να λάβουν «αντίμετρα» εναντίον του Πεκίνου. Ωστόσο δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το επίπεδο των αντιποίνων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν με την Κίνα ότι έχει συμμορφωθεί με τις συστάσεις του DSB (όργανο επίλυσης διαφορών) σε αυτήν τη διαφορά», δήλωσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην κλειστή συνεδρίαση τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την επίλυση της διαφοράς.

Η αποστολή της Κίνας στη Γενεύη δεν σχολίασε.

Ένας εμπορικός αξιωματούχος που παρευρέθηκε στη συνάντηση είπε ότι ο εκπρόσωπος της Κίνας εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την προσέγγιση των ΗΠΑ σε αυτήν τη διαμάχη, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ουάσιγκτον να αποδείξει ότι έφταιγε.

Η επιτροπή επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ συνήθως παρουσιάζει την απόφασή της στα εμπλεκόμενα μέρη εντός έξι μηνών, μετά από μια σειρά ακροάσεων και διαβουλεύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια οικονομία – Οι πέντε φούσκες που θα μπορούσαν να σκάσουν ανά πάσα στιγμή
Επόμενο άρθροΣάρον Στόουν: Πέθανε ο ανιψιός της – Ήταν μόλις 11 μηνών