Λίγο μετά τη μία ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας οι ενώσεις και τα συνδικάτα εργαζομένων, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Οι διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν ξεχωριστές πορείες, αποχώρησαν από τη Βουλή ενώ μπροστά από το κοινοβούλιο παραμένει το μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ανάλογες συγκεντρώσεις στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη, στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, και σε πολλές ακόμα πόλεις.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό θα μείνουν ακινητοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ – όπως ανακοινώθηκε σήμερα – δεν εκτελούνται δρομολόγια του Προαστιακού και τα τρένων.

Απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, πραγματοποίησαν, από την πλευρά τους, τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην απεργία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Κλειστές εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, περιφέρειες και υπουργεία.

Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω απεργιακής κινητοποίησης πέντε ναυτεργατικών σωματείων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Το «παρών» στη συγκέντρωση της Αθήνας έδωσε ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την παραπέρα κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως πριν από αυτή την πλήρωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά».

Το ΜέΡΑ25, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο του κ. Βρούτση για το Ασφαλιστικό που συνεχίζει την πολιτική φτωχοποίησης των συνταξιούχων του κ. Κατρούγκαλου και ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση».

Tρίωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων (μέχρι τις 15.00) κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία.

Με μία σκληρή τοποθέτηση, πηγές της κυβέρνησης τοποθετούνται για την 24ωρη απεργία.

Όπως σημειώνουν, τα αιτήματα κινούνται εκτός λογικής, ενώ προσθέτουν ότι πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια, από επαγγελματίες «εργατοπατέρες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ. Σχολιάζουν επίσης, πως τα συνδικάτα πραγματοποιούν απεργία για το νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

«Μία οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κλειδώνοντας παρανόμως, αιφνιδιαστικά το αμαξοστάσιο στο Ρέντη. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα. Αν δεν ανοίξει το αμαξοστάσιο όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με αφορμή την αιφνιδιαστική απεργία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο.

Σχετική είδηση:Απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό-Ακινητοποιημένα τα MMM-Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Χασισέμποροι και πάνοπλοι σαν «αστακοί» το ζευγάρι στα Πλατανίδια – 12.000 ευρώ θα κέρδιζαν από την κάνναβη
Επόμενο άρθροΗ Sharon Osbourne έβαψε πλατινέ το μαλλί μετά από 18 χρόνια