Συνεχίζει την επέλαση του ο επικίνδυνος κορονοϊός παγκοσμίως με 16.000 θύματα σε δεκάδες χώρες. Μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Σωτηρία” είναι το 18ο θύμα της νόσου covid-19. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ειναι 695, ενώ νοσηλεύονται 114, 35 εκ των οποίων διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 8 με 10.000 έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από τον κορονοϊό.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη. Οι 14 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες. Εξιτήριο έχουν πάρει 29 ασθενείς. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.

Σήμερα ανακοινώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Τρίπολη. Πρόκειται για έναν 80χρονο από χωριό της βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στο Ρίο. Ιχνηλατούνται οι επαφές ενώ ήδη η σύζυγός του είναι σε καραντίνα και ελέγχεται.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτοπροστασίας και πιστής τήρησης των αυστηρών μέτρων, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν επιπλέον 2.145 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Ο κ. Τσίοδρας επισήμανε ότι η καμπύλη της επιδημίας δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο και ο ρυθμός μετάδοσης του επικίνδυνου ιού δεν φαίνεται να έχει μειωθεί, αλλά ούτε και να έχει αυξηθεί δραματικά.

«Από το σπίτι» η πιο αποτελεσματική μάχη, λένε οι επιστήμονες

Στο στοίχημα της ανάσχεσης εξέλιξης του επικίνδυνου ιού που παλεύουν να κερδίσει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην ΕΡΤ Αθ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ. “Πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε ως ασθενείς. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω” είπε. “Επιπεδώνουμε την καμπύλη της επιδημίας, “επιπεδώνοντας” τον καναπέ και κρατώντας κλειστή την πόρτα” τόνισε.

Π. Λάγιου: Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε οι επιδημίες είναι απρόβλεπτες

“Έχουμε εβδομάδες μπροστά μας, αλλά αν συμμορφωθούμε όλοι με τις οδηγίες μπορούμε να δούμε φως στον ορίζοντα” είπε στην ΕΡΤ η Παγώνα Λάγιου, καθ. Υγιεινής & επιδημιολογίας ιατρικής σχολής στο ΕΚΠΑ. “Τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα αλλά δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε οι επιδημίες είναι απρόβλεπτες. Τα κρούσματα θα αυξηθούν” είπε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυμφωνία Pfizer και BioNTech για την από κοινού ανάπτυξη δυνητικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19
Επόμενο άρθροΒόλος: 320 έλεγχοι σε πολίτες από τη Δημοτική Αστυνομία για την απαγόρευση κυκλοφορίας