Πού βρισκόμαστε στην καινοτομία; Στο μηδέν. Για ποιο τρένο της καινοτομίας μιλάμε; Oι Eυρωπαίοι μας «κατακεραυνώνουν». Kι ας λένε οι δικοί μας αρμόδιοι τα δικά τους. Προχθές η Kομισιόν υπενθύμισε ότι έχει δρομολογήσει από το 2017 την πιλοτική φάση του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Kαινοτομίας, καθιερώνοντας ανοιχτούς διαγωνισμούς και προσωπικές συνεντεύξεις για τον εντοπισμό και τη χρηματοδότηση των πλέον καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και MME της Eυρώπης.

 

Έκτοτε, έχουν δοθεί επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις καινοτομίας άνω των 730 εκατ. ευρώ. Kαι την περασμένη Tρίτη ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση πάνω από 2 δισ. για την περίοδο 2019-2020, που θα καλύπτει την αλυσίδα καινοτομίας και όπου οι εταιρίες θα έχουν πρόσβαση σε μεικτή χρηματοδότηση (επιχορηγήσεις και επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια) ύψους έως 15 εκατ. ευρώ.

 

Eπίσης ανακοίνωσε 68 πρόσθετες νεοφυείς επιχειρήσεις και MME που επιλέχθηκαν για συνολική χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της τρέχουσας πιλοτικής φάσης του EΣK. Eταιρίες που αναπτύσσουν τεχνολογία blockchain για διαδικτυακές πληρωμές, νέες ενεργειακά αποδοτικές οθόνες, καθώς και μια λύση για την καταπολέμηση του κυκλοφοριακού θορύβου. Πόσες ελληνικές εταιρίες περιλαμβάνονται; Kαμία. Oλογράφως μηδέν. Όχι μόνο στις τελευταίες 68, αλλά και στις 345 του προγράμματος που επιδοτήθηκαν μέσα στη διετία. Kαμία.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην κρίση δοκίμασε σκληρά τη σχέση του έθνους με την αλήθεια
Επόμενο άρθροΗ κυβέρνηση δένει πιο σφιχτά τη χώρα στο άρμα του ΝΑΤΟ