Στο Βλαδιβοστόκ αφίχθη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρώτη συνάντηση κορυφής που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

Ο Κιμ, ο οποίος επιδιώκει να αναθεωθεί η υποστήριξη της Μόσχας, ιστορικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, μετά το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ στα τέλη του Φεβρουαρίου, έφθασε με τρένο στο Βλαδιβοστόκ την Τετάρτη.

 

Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Κιμ, η Ρωσία παρέμενε ως τώρα στο περιθώριο της διαδικασίας αναθέρμανσης των διακορεατικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2018. Ωστόσο, δύο μήνες μετά την πλήρη αποτυχία της δεύτερης Συνόδου Κορυφής των Κιμ και Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μοιάζει να αναζητεί όσα περισσότερα στηρίγματα μπορεί στο μπρα ντε φερ του με την Ουάσιγκτον. Επιδιώκει επίσης μια επανεξισορρόπηση της σχέσης του με το Πεκίνο, τον βασικότερο υποστηρικτή της Πιονγιάνγκ, και τη Μόσχα, ιστορικό στυλοβάτη της χώρας του την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Άλλωστε, η ΕΣΣΔ είχε συμβάλει καθοριστικά να αναλάβει την εξουσία ο παππούς του και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ.

 

«Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να είναι επιτυχημένη και χρήσιμη» δήλωσε ο Κιμ στο κρατικό ρωσικό δίκτυο Rossiya 24, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν «σχετικά με τη διευθέτηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

 

Ο Πούτιν και ο Κιμ θα συναντηθούν στο νησί Ρούσκι, όπου έχουν γίνει σημαιοστολισμοί κι έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές δυνάμεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

 

Κατά τη συνάντηση δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, ούτε να υπογραφτούν συμφωνίες. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του σημερινού ηγέτη της ΛΔ Κορέας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠως ο διάδοχος νόμος Κατσέλη επηρεάζει τους πλειστηριασμούς
Επόμενο άρθροΒουνό οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω αναμονής των 120 δόσεων