Έρευνα για να αξιολογήσει εάν οι συμφωνίες παρόχων συστημάτων κράτησης θέσεων ταξιδίου με αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό και να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή πολιτική ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή επιτροπή.

 

Η ισπανική εταιρεία Amadeus IT Group και η Sabre Corp, με έδρα το Τέξας, λειτουργούν πλατφόρμες που συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια πτήσεων, τη διαθεσιμότητα θέσεων και τις τιμές εισιτηρίων από πολλές αεροπορικές εταιρείες. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα για να συγκρίνουν τις επιλογές πτήσεων και να κάνουν κράτηση εισιτηρίων για λογαριασμό πελατών.

 

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα διερευνήσει εάν ορισμένοι όροι των συμβάσεων της Amadeus και της Sabre μπορούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των αεροπορικών εταιρειών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς παρόχους.

 

«Ανησυχούμε ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στην καινοτομία και να ενισχύσουν το κόστος διανομής εισιτηρίων, αυξάνοντας τελικά τις τιμές των εισιτηρίων για τους ταξιδιώτες», σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

 

Οι συμφωνίες που είναι υπό έρευνα ενδέχεται να μην πληρούν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ που απαγορεύουν συμφωνίες μεταξύ εταιρειών οι οποίες εμποδίζουν, απαγορεύουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝτιμιτρόφ σε Ελλάδα: Είμαστε στο ίδιο πλοίο
Επόμενο άρθροΔιάκριση στα «.eu Web Awards 2018»