Οι Βρυξέλλες για πρώτη φορά δίνουν εντολή σε κράτος μέλος να εντείνει τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος, μετά από μία σειρά σκανδάλων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ελάχιστα γνωστές αρμοδιότητες στο δίκαιο της ΕΕ για να εκδώσει δεσμευτικές απαιτήσεις στη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Μάλτας, αφότου ρυθμιστική αρχή της ΕΕ βρήκε «συστηματικές» αδυναμίες στην επιβολή των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Vera Jourova δήλωσε στους Financial Times ότι οι Βρυξέλλες θα δημοσιεύσουν μια «επίσημη άποψη» σχετικά με τη δράση που πρέπει να αναλάβει η Μάλτα μετά την αποτυχία της ρυθμιστικής της αρχής να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), τον Ιούλιο.

 

«Θα αντιδράσουμε διότι η έκθεση της ΕBA έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των λειτουργιών της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών (της Μάλτας). Η κατάσταση μας υποχρεώνει να εκφράσουμε άποψη», δήλωσε η κ. Jourova.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣκάνδαλο με καθηγητή ΤΕΙ στις Σέρρες
Επόμενο άρθροOι «άρχοντες των ρυμουλκών» σε δύσκολες αποστολές