Στο μισό αναμένεται να μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι το 2100 (5,49 εκατομμύρια κάτοικοι), την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8,79 δισεκατομμύρια (αφού πρώτα κορυφωθεί στα 9,73 δις το 2064). Αυτό προβλέπει μελέτη του ερευνητικού κέντρου στο Σιάτλ των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Οι αλλαγές στο μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού και στην ηλικιακή δομή μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όπως αναφέρεται στην περίληψη της έρευνας. Προβλέψεις για τη γήρανση του πληθυσμού πραγματοποιεί ο ΟΗΕ από την δεκαετία του 1950. Χρησιμοποιώντας νέα μεθοδολογικά μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων στοιχεία όπως, το μορφωτικό επίπεδο ή μοντέλα μετανάστευσης που συμπεριλαμβάνουν στα εθνικά ποσοστά καθαρής μετανάστευσης μεταβλητές όπως κοινωνιο-δημογραφικούς δείκτες, ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και θανάτους από πολέμους και φυσικές καταστροφές, οι συγγραφείς της έρευνας υπολογίζουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,73 δισ. το 2064 και μέχρι το 2100 να μειωθεί στα 8,79 δισ.

Αυτό θα συμβεί γιατί όπως εκτιμούν οι ερευνητές, το ποσοστό της γεννητικότητας θα μειωθεί κάτω από το «όριο αναπλήρωσης» των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα που απαιτείται για να παραμείνει ο πληθυσμός στο ίδιο επίπεδο, σε 183 από τις 195 χώρες που εξετάστηκαν.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πληθυσμός προβλέπεται ότι θα μειώνεται συνεχώς. Το 2064 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 7,84 εκατομμύρια, ενώ το 2100 τα 5,48 εκατ.

Μείωση του πληθυσμού αναμένεται να παρουσιαστεί και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Ιαπωνία, που από τα 128 εκατομμύρια το 2017 θα «πέσει» στα 53 εκατ. το 2100 και η Ιταλία που από τα 61 εκατ. θα φτάσει στα 28.

Συνολικά, 23 χώρες θα δουν τον πληθυσμό τους να υποδιπλασιάζεται μέχρι το 210.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝόμιζα ότι έσπαγαν τα κόκαλα μου
Επόμενο άρθροΑλ. Μεϊκόπουλος: «Όταν ο Χρυσοχοϊδης παραδέχτηκε την αστυνομική βία στο Βόλο που δεν είδε πριν 20 ημέρες ο Οικονόμου»