Αναβλήθηκε ξανά το σχέδιο της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενός 7ετούς ή 3ετούς ομολόγου μετά τις πιέσεις που δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα.

 

Η αγορά εκτιμά πως θα ήταν «τρέλα» στις δεδομένες συνθήκες να επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους νέα έκδοση ομολόγων, όπως είναι γνωστό ότι σχεδίαζε με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

 

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές στον απόηχο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά κυρίως την απόπειρα μονομερούς μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% από το 2020 , ασκούν έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων με το δεκαετές να ξεπερνά και πάλι το 3,5%.

 

Παράλληλα, το πακέτο παροχών Τσίπρα έχει ανοίξει μέτωπο με τους δανειστές.   Προς το παρόν η προοπτική των ευρωεκλογών έχει κρατήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών συγκρατημένες, όχι όμως το ΔΝΤ και τις αγορές.

 

Ο Πήτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την αντίδραση του Ταμείου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθούν φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, υποδεικνύοντας την οδό της μείωσης του αφορολογήτου για χρηματοδότηση και απέρριψε τα νέα σχήματα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις. Όπως είπε, από το 1997 έως το 2015 έχουν τεθεί σε εφαρμογή 50 ρυθμίσεις οφειλών ή 3 ρυθμίσεις το χρόνο…

 

Στη συνέχεια, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους κατέγραφε ανησυχία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. «Οι προτάσεις Τσίπρα, συνιστούν την εκδοχή  δημοσιονομικής χαλάρωσης η οποία συναρτάται με την πολιτική και για την οποία ανησυχούσαμε στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους» δήλωσε στο πρακτορείο μία πηγή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλέον έντονες αντιδράσεις εντοπίζονται στον πυρήνα του ESM.

 

Όσον αφορά το χρόνο εκδήλωσης των αντιδράσεων με σαφήνεια από την πλευρά της ευρωζώνης- εκτός και εάν υπάρξει συμβιβασμός- οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Αρχικά διέρρευσε πως θα γινόταν συζήτηση επί του ελληνικού θέματος στις 16 Μαϊου, ενδεχόμενο το οποίο όμως φέρεται να απομακρύνεται και πάλι λόγω ευρωεκλογών.

 

Μέχρι τώρα, η Ελλάδα δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν η συζήτηση να γίνει στο Eurogroup του Ιουνίου αφού έχει δημοσιοποιηθεί νωρίτερα η έκθεση της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι τίτλοι των εφημερίδων
Επόμενο άρθροΣε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα $200 δισ.