«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 984», μιλώντας για τις συντάξεις, καθώς, όπως είπε, «θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα» για την περικοπή τους.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται αύριο, πιθανότατα «θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια».

 

«Θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή, και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει το μέτρο των συντάξεων, αλλά θα υπάρχει υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», συμπληρώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται.

 

Όπως σημείωσε, γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019», ωστόσο, «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς, όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, από την δική μας μεριά, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα».

 

Σε ό, τι αφορά την έξοδο στις αγορές, είπε ότι «η ελληνική οικονομία, αν ήθελε, θα μπορούσε να δανειστεί με βιώσιμο επιτόκιο», πρόσθεσε ότι το ελληνικό Δημόσιο, δεν έχει λόγο να παίξει με την έξοδο στις αγορές, για να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και υπογράμμισε ότι το κλίμα είναι ήδη αλλαγμένο. Σε ό, τι αφορά τις όποιες διακυμάνσεις προκαλέσουν εξωγενείς παράγοντες αναταραχής (πχ η Ιταλία) είπε ότι για τον λόγο αυτό εξασφαλίστηκε το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι».

 

Συμφωνία των Πρεσπών

 

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πΓΔΜ, είπε ότι «ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών», προθέτοντας ότι κάθε άλλο αποτέλεσμα, εκτός από το θετικό, «θα δημιουργήσει μία αναστάτωση». Πρόσθεσε όμως, ότι είναι αισιόδοξος πως δεν πρόκειται να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο.

 

Στο ερώτημα αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι «θα έχουν πάρα πολύ δουλειά και οι νομικοί και των δύο πλευρών για να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

 

Ερωτηθείς για την κυβερνητική σταθερότητα και την στάση του Πάνου Καμμένου, ανέφερε «ότι δεν προκύπτει η δυνατότητα του οποιουδήποτε να προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση» και τόνισε ότι αυτό είναι το βασικό νόημα της δήλωσης του πρωθυπουργού.

 

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι διαμορφώσει με τους καλύτερους όρους ένα προϋπολογισμό «λελογισμένα επεκτατικό», να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και να κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα έξω από την επιτροπεία.

 

Πρόσθεσε επίσης, ότι τα υπόλοιπα είναι σενάρια, και επανέλαβε ότι η σχέση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είχε και συνεχίζει να έχει τον χαρακτήρα της εντιμότητας. Όπως είπε, δεν υπάρχουν πιέσεις, αλλά ο κάθε αρχηγός έχει τις απόψεις του και τις παλεύει.

 

Απολογισμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

 

Κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο υπουργός ανέφερε, κατά πρώτον, την διπλωματική αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας, με δεδομένη την μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Το δεύτερο, όπως είπε, είναι το πέρασμα σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι το κλίμα στις διμερείς σχέσεις αρχίζει να βελτιώνεται, ειδικά μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και τόνισε ότι είναι αναγκαία η βελτίωση των σχέσεων. Τέλος, ανέφερε τις «πολύ θετικές συναντήσεις με μέλη της επενδυτικής κοινότητας». Πρόσθεσε επίσης, ότι το γεγονός ότι προσελκύουμε επενδύσεις, δείχνει ότι η χώρα έχει περάσει σε άλλη φάση.

 

Αστυνομική βία

 

Μιλώντας για την στάση των αστυνομικών οργάνων, με αφορμή την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ο Δ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόσθεσε όμως, ότι η Αστυνομία δομήθηκε εδώ και πολλά χρόνια με συγκεκριμένες αντιλήψεις και τόνισε ότι «δεν μπορείς να αλλάξεις τις βαθιές δομές του σκληρού πυρήνα του κράτους μέσα σε τρία χρόνια». Υπογράμμισε ότι η ΕΛΑΣ έχει και θετικά, τα οποία «δεν μπορούμε να μηδενίζουμε» ωστόσο το κυριότερο είναι «μην επιτρέψουμε τέτοιοι τύπου συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων να παραμείνουν ατιμώρητες». Η δημοκρατική Πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, υπογράμμισε.

 

Νόμος περί τύπου

 

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα του Τύπου, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, είπε ότι «δόθηκε ένα υπερβολικό επικοινωνιακό βάρος σε μία περίπτωση», που αφορά αντιπολιτευτικό μέσο, τη στιγμή που για δεκάδες άλλους δημοσιογράφους δεν είχε δοθεί απολύτως καμία δημοσιότητα και χαρακτήρισε υποκριτικό τον τρόπο που κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι.

 

Τόνισε ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι περισσότερο ανεκτικά στην κριτική, χωρίς να σημαίνει ότι καθένας μπορεί να την ασκεί «με συκοφαντικούς όρους» και ανέφερε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση «για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα», η επεξεργασία του οποίου, όπως είπε, είναι δύσκολη και νομικά και τεχνικά και πρόσθεσε πως όταν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροEταιρίες «σφραγίδα» οι βασικοί πελάτες και προμηθευτές της Aσίας
Επόμενο άρθροΗ κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά τον σεισμό των 7,5 βαθμών