Στην τελική ευθεία είναι το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών και την Κυριακή θα υπάρχει μια απάντηση για το αν ο λαός της ΠΓΔΜ θα πει «ναι» στη συμφωνία, θα την απορρίψει ή θα απέχει από τις κάλπες.

 

Το αποτέλεσμα από τα Σκόπια φέρνει σε κάθε περίπτωση εξελίξεις και στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, όπως τουλάχιστον τον έχουν προσδιορίσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος.

 

Στα Σκόπια είναι σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου Ιβάνοφ που προέτρεψε σε μποϊκοτάζ.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

 

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

 

Η συμφωνία αυτή «μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα», υπογράμμισε.

 

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, διαρκώς χειροτερεύουν μετά και από τη δημόσια επίθεση εναντίον του από τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον ανώτατο πολιτικό παράγοντα των Σκοπίων στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Ιβάνοφ να προσέξει τι θα πει στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Επίσης ανέφερε ότι κάθισε μαζί με τον κ. Ιβάνοφ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ «δίχως να αλλάξουμε κουβέντα». Αν και, όπως λέει, το γεγονός δεν τον εκπλήσσει, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην ταμπέλα μπροστά από την αντιπροσωπεία της χώρας υπάρχει η περιγραφή ΠΓΔΜ.

 

«Αυτό είναι το όνομα που υπερασπίζεσαι;», αναφέρει ο κ. Ζερνόφσκι και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δυο μας ότι μετά ένα μποϊκοταρισμένο δημοψήφισμα θα είμαστε για όλον τον κόσμο μια ”Πρώην Γιουγκοσλαβική” (σ.σ. Δημοκρατία) για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ».

 

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ καλεί τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

 

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.

 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

 

«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

 

Σε κάθε περίπτωση μια ήττα του Ζάεφ στο δημοψήφισμα, αν και μοιάζει να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, θα σημάνει και το πολιτικό τέλος της κυβέρνησής του, ενώ αν η αποχή είναι μεγάλη τότε προφανώς και θα ενισχυθούν οι φωνές αμφισβήτησης.

 

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια

 

Στην Ελλάδα ήδη καταγράφονται αλλαγές στα μικρά κόμματα με αποχωρήσεις βουλευτών,  ενώ υπάρχει έντονο παρασκήνιο γύρω από τις ψήφους που θέλει να μαζέψει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τον Μάρτιο που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον επικρατήσει το «ναι» στα Σκόπια.

 

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη. «Η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει ο συνασπισμός», είπε ο κ. Τσίπρας στη Wall Street Journal γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει ήδη εξασφαλισμένες τις ψήφους που του χρειάζονται και χωρίς τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η συμφωνία θα κυρωθεί με 151 βουλευτές τουλάχιστον.

 

Έτσι ο «χρησμός» του Αλέξη Τσίπρα μεταφράζεται στο ότι θα κυρωθεί η συμφωνία αλλά οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

 

«Η κυβέρνηση θα επιβιώσει, ο συνασπισμός όμως δεν ξέρω» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το τρέχον κυβερνητικό σχήμα.

 

«Αυτό είναι κάτι, το οποίο ο κυβερνητικός εταίρος θα αποφασίσει» έσπευσε να προσθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διαμήνυσε ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.

 

Συμπλήρωσε δε, ότι «θέλω να πάω έως το τέλος  και αυτό αποτελεί σημάδι σταθερότητας».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι τίτλοι των εφημερίδων
Επόμενο άρθροΚανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο