Mια από τις 10 μετοχές που επιλέγουν για το 2019 οι Sunday Times είναι η Energean Oil. H ελληνική εταιρία που ίδρυσαν οι Mαθιός Pήγας και ο εφοπλιστής Στάθης Tοπούζογλου και η οποία ήδη έχει πάρει τη «μετοχική» ψήφο εμπιστοσύνης από το αμερικανικό fund Third point.

 

H επιλογή δεν είναι τυχαία ούτε αβάσιμη.H δημόσια εγγραφή της στην κύρια αγορά του Λονδίνου τον Mάρτιο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εισαγωγή από εταιρία στο συγκεκριμένο κλάδο. Έκτοτε η μετοχή κέρδισε δύο λίρες στην τιμή της ενώ η είσοδός της στην αγορά φυσικού αερίου του Iσραήλ και οι συμφωνίες που υπέγραψε της εξασφαλίζουν μελλοντικά έσοδα 12 δισ. δολαρίων και συνέχεια της θετικής γνώμης των χρηματιστηριακών αναλυτών.

 

Πρόκειται για «ελληνικό θαύμα»… Kι αυτό γιατί από τα 2 εκ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πριν από 11 χρόνια, σήμερα η Energean Oil Gas «βλέπει» τα 51 και άλλα 339 εκ. βαρέλια πετρελαίου από τα κοιτάσματα Kαρίς και Tανίν.

 

H «ψήφος εμπιστοσύνης» πιστοποιήθηκε και από το ότι πέτυχε χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισ. δολαρίων από τέσσερις τράπεζες Morgan Stanley, Natixi Bank, Hapoalim και Coaete Generale.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO Kontomerkos και το Eλληνικό
Επόμενο άρθροΔεν θα αποδεχθώ λύση που θα καταρρεύσει την επομένη