Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

 

Θολό παραμένει το τοπίο στα ακίνητα και στο θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών καθώς η κυβέρνηση τόσο λόγω των εκλογών όσο και των θεσμών παραμένει σε… αναμονή.

 

Μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει σαφείς οδηγίες για την αναπροσαρμογή, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει δεσμευθεί ότι τόσο 2019 όσο και το 2020 θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.

 

Όπως φαίνεται, οι επικείμενες εκλογές προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποία θα ήθελε να μεταθέσει την αναπροσαρμογή τους για μετά τις εκλογές. Δηλαδή το έργο αυτό να το αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

 

Όμως στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προαναγγέλλει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του 2019, ώστε να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, ενώ αποκαλύπτει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει θέσει ως στόχο για το τρέχον έτος την είσπραξη άλλων 5,5 – 5,6 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

 

Όπως υπογραμμίζεται, η μεταρρύθμιση στοχεύει στην πλήρη ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές αγοράς μέχρι το 2020, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη του ΕΝΦΙΑ. Η έκθεση αναφέρεται θετικά στο νομικό πλαίσιο για το νέο σύστημα αποτίμησης ακινήτων από επαγγελματίες εκτιμητές ακινήτων, αλλά και στο έργο της Μονάδας Αποτίμησης Ακινήτων.

 

Δύο έργα

Ακόμη, αποκαλύπτεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει δύο βασικά έργα πληροφορικής για την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των τιμών ζώνης και τη συστηματοποίηση της συλλογής δεδομένων ακινήτων.

 

Μπορεί, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών να έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει σε νέα «επικαιροποίηση» των τιμών ζώνης μέσα στο 2019, ωστόσο δεν φαίνεται να δεσμεύεται ότι οι καινούργιες αξίες να χρησιμοποιηθούν και για τον υπολογισμό των φετινών φόρων. Αναπάντητο παραμένει ακόμη το ερώτημα για το εάν ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες του 2018 ή με τις νέες, που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

 

Υπενθυμίζεται ότι την Πρωτοχρονιά, ενεργοποιήθηκαν και για τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων οι αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν τον Ιούνιο του 2018. Ετσι, επήλθαν αυξήσεις φόρων σε 3.792 ζώνες, μειώσεις σε 2.122 ζώνες, ενώ για 4.302 περιοχές δεν επήλθε καμία μεταβολή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕίμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την οικονομία
Επόμενο άρθροRaxevsky και «Mini Raxevsky»