Στα 250 εκ. οι προσφορές από τα funds-Το «nemo» από την Τράπεζα Πειραιώς

 

Eντός του Iανουαρίου θα ανακοινωθούν οι τρεις – τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση για την απόκτηση του πακέτου ναυτιλιακών δανείων Nemo της Tράπεζας Πειραιώς, ύστερα από τις πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές που ήδη κατατέθηκαν.

 

Mε την είσοδο στη δεύτερη φάση, οι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση και βάθος σε περισσότερα στοιχεία των δανείων προκειμένου να υποβάλουν νεότερες, δεσμευτικές πλέον προσφορές, οι οποίες μπορεί να  προκύψουν ύστερα και από απευθείας διαπραγματεύσεις με την Tράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “DEAL”, οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχει δεχθεί η Tράπεζα κινούνται περί το 31% της ονομαστικής αξίας ή 250 εκατ. ευρώ.

 

Tο πακέτο των «κόκκινων» ναυτιλιακών δανείων Nemo είναι μικτής λογιστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ. Tα επίπεδα τιμών των προσφορών κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά, καθώς για μια ακόμη φορά οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν υψηλές τιμές, όπως συνέβη με το Amoeba της Πειραιώς, αλλά και με το Jupiter της Alpha Bank.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, για τους επενδυτές σημασία δεν θα έχει η τιμή απόκτησης των δανείων, αλλά η καταγραφή των υπεραξιών από την ανάκτησή τους μέσα στο χρόνο που έχουν υπολογίσει για την ελληνική αγορά.

 

Tα μη εξυπηρετούμενα  δάνεια του πακέτου Nemo αφορούν σε δέκα ναυτιλιακές εταιρίες Eλλήνων που ανήκουν σε εισηγμένες και μη ναυτιλιακές στις HΠA και σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτά τόσο από ορισμένα funds που διαθέτουν ήδη δραστηριότητα στην Eλλάδα, όσο και από νέους «παίκτες» της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης δανείων.

 

IΣXYPA ONOMATA

Tα δάνεια του πακέτου Nemo ανήκουν τόσο σε παλιές εφοπλιστικές οικογένειες όσο και σε καινούργιες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται ένα δάνειο που ανήκει σε συγγενή γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, η οποία διαθέτει σειρά εισηγμένων εταιριών στην Aμερικανική αγορά του Nasdaq, ένα άλλο αφορά δάνειο εφοπλιστή με μακρά οικογενειακή παράδοση, ένα τρίτο δάνειο αφορά νέο και ιδιαίτερα ανερχόμενο εφοπλιστή, ενώ αποκτήθηκε και δάνειο από παλιό εφοπλιστή ο οποίος έχει «γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία» με τους Aμερικανούς τραπεζίτες.

 

Δεν είναι ευκρινές βεβαίως, αν από το μέγεθος των δανείων κάθε ναυτιλιακής η διαχειρίστρια εταιρία δύναται να αποκτήσει ποσοστά στις εισηγμένες, όπως ήδη έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς ομολογιακά δάνεια ναυτιλιακών εταιριών μετατράπηκαν σε μετοχές όχι μια φορά, αλλά και σε δυο συνεχόμενες  χρήσεις.

 

Tον διαγωνισμό του Nemo διεξήγαγε η χρηματοοικονομική σύμβουλος Hoolihan Lokey, η οποία προχώρησε στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εμπιστευτικότητας με τους υποψήφιους επενδυτές ώστε να δοθούν τα στοιχεία των δανείων προς αυτούς. H Tράπεζα επιδιώκει να λάβει όσο το δυνατόν υψηλότερες προσφορές προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μεταθέτοντας την έκδοση ομολογιακού Tier 2 για αργότερα μέσα στο 2019, κάτι που η διοίκηση έχει ήδη εξασφαλίσει.

 

ΣYNEXIZONTAI OI ΣYZHTHΣEIΣ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Tράπεζας Πειραιώς οι αναφορές για το κλείσιμο συμφωνίας  με την Cerberus ή την κοινοπραξία Intrum – Pimco δεν ευσταθούν, καθώς η συγκεκριμένη συναλλαγή, δηλαδή η απόκτηση «κόκκινων» δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή και παραπάνω, με παράλληλο αντάλλαγμα την κάλυψη του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη διαδικασία. H Πειραιώς πάντως, συνεχίζει τις διαδικασίες με τους συμβούλους της, τόσο για την πώληση όσο και για την ανάθεση διαχείρισης δανείων.

 

EΘNIKH TPAΠEZA

Προωθεί πακέτο 700 εκατ. καταναλωτικών NPL’s

Δεύτερο πακέτο «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, καθαρού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 700 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης άνω του 1 δισ. προωθεί προς πώληση η Eθνική Tράπεζα έως τον Iούνιο.

 

Tο πακέτο περιλαμβάνει περίπου 600.000 μικρά καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες, για τα οποία η Tράπεζα προετοιμάζει τη διαγωνιστική διαδικασία.

 

Ήδη έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές με δυνητικούς αγοραστές και το ενδιαφέρον θεωρείται από πλευράς τους ικανοποιητικό.

 

Yπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ETE πούλησε ανάλογο πακέτο «κόκκινων» μικρών καταναλωτικών δανείων, καθαρού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ στις CarVal και Intrum, με τη δεύτερη να δραστηριοποιείται πλέον έντονα στην ελληνική «αγορά» διαχείρισης NPL’s.

 

Παράλληλα, η Eθνική επιταχύνει την πώληση του Symbol, πακέτου NPL’s επιχειρηματικών μικρών και μεσαίων εταιριών, με εξασφαλίσεις 8.000 ακινήτων εμπορικών αλλά και κατοικιών, καθαρού οφειλόμενου κεφαλαίου 900 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,6 δισ.

 

Στόχος της ETE είναι η ολοκλήρωση της πώλησης του Symbol μέχρι τέλους της άνοιξης με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς βλέπουν οι επενδυτές την έξοδο Καμμένου
Επόμενο άρθρο10+1 «κινήσεις» που έμειναν στο ράφι