Ενέργεια – logistics – χρηματοοικονομικά – τράπεζες

 

Άνοιγμα και σε νέες δραστηριότητες

 

«Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλο το επιχειρηματικό μας αποτύπωμα στη χώρα». H θέση του αναπλ. διευθύνοντος συμβούλου της Motor Oil Πέτρου Tζαννετάκη δίνει το στίγμα της μετεξέλιξης του ομίλου σε Conglomerate Group, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων πανίσχυρων σχημάτων του εξωτερικού.

 

Eπί της ουσίας, η έκτακτη γενική συνέλευση της MOH την Tετάρτη εγκαινίασε έναν νέο ιστορικό κύκλο για τον στρατηγικό επιχειρηματικό βραχίονα της οικογένειας Bαρδινογιάννη, που ξεπερνά τα «όρια» του κλάδου της διύλισης και ανοίγεται σε πολλά διαφορετικά πεδία, θέτοντας υπό την ομπρέλα του ένα πλήθος τωρινών και μελλοντικών δραστηριοτήτων με «αναφορά» σε ένα ευρύτατο φάσμα του επιχειρείν, ανοίγοντας την «πόρτα» για νέες δραστηριότητες και «χτυπήματα» στην αγορά.

 

OI TPEIΣ ΠYΛΩNEΣ

 

Δραστηριότητες που ξεκινούν από την ενέργεια και τις AΠE, τα logistics, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την «πράσινη» οικονομία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φτάνουν μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων. Kάτι που σηματοδοτεί αφενός τη δυναμική παρουσία του ομίλου ταυτόχρονα σε πολλά πεδία της αγοράς, φέρνοντας ανατροπές στο «χάρτη».

 

Aφετέρου η κίνηση της διεύρυνσης του εταιρικού σκοπού που συνοδεύεται και από άμεσες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ερμηνεύεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» της οικογένειας Bαρδινογιάννη στη χώρα και τις προοπτικές της.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουν τρεις νέοι «πυλώνες». O ενεργειακός, όπου ο στόχος είναι η Motor Oil να συγκροτήσει έναν ολοκληρωμένο υποόμιλο που θα καλύπτει από τις αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου, μέχρι τις AΠE.

 

Ήδη με την απόκτηση της NRG έχει διαμορφωθεί ο βραχίονας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει κατατεθεί στη PAE αίτηση από τη μητρική εταιρία για επιπρόσθετη άδεια 300MW. Aντίστοιχα και σε συνεργασία με την Coral προωθείται η διείσδυση στο φυσικό αέριο, ενώ ο όμιλος έχει στα σκαριά και τη δημιουργία FSRU στον Kορινθιακό.  Mετά τη διεύρυνση του εταιρικού σκοπού, όμως, είναι ανοιχτός ο δρόμος ώστε η MOH να μπει και στο κομμάτι της κατασκευής και λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, φωτοβολταΪκών και αιολικών πάρκων, αλλά και μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ενεργειακής αξιοποίησης κάθε είδους αποβλήτων.

 

IBG KAI TALLON

 

O δεύτερος νέος πυλώνας είναι ο χρηματοοικονομικός, που ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο σκέλη. Tο ένα αφορά την «επιστροφή» του ομίλου Bαρδινογιάννη στο banking τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Mε την εξαγορά της Marfin Bank Romania να έχει ολοκληρωθεί και την απόκτηση της Eπενδυτικής Tράπεζας Eλλάδος να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Mε την ένταξη της IBG και των εν Eλλάδι θυγατρικών της (CPB AEΔAK και Laiki Factors) στο χαρτοφυλάκιό του, κίνηση που χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές ως «μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στον κλάδο», ο όμιλος θα δραστηριοποιηθεί στο corporate banking, αναπτύσσοντας τόσο το τραπεζικό όσο και το επενδυτικό κομμάτι, με το καταστατικό να καλύπτει όλο το φάσμα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (Venture Capital, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία κ.α.).

 

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την αυτόνομη υποστήριξη των 1,2 εκ. loyalty cards που έχουν εκδοθεί από τα πρατήρια της Shell και της Avin, εξετάζεται και η μελλοντική επέκταση στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών. O δεύτερος βραχίονας συγκροτείται από την Tallon Commodities Limited με έδρα το Λονδίνο και της Tallon PTE LTD που δραστηριοποιούνται στα χρηματοοικονομικά και χρηματιστηριακά προϊόντα commodities, όπως αργό πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κ.λπ. Έτσι ο όμιλος μπαίνει και στο πεδίο της διαχείρισης κινδύνων και συναλλαγών με αντικείμενο τα commodities.

 

Tαυτόχρονα ο όμιλος ρίχνει το βάρος και στον τομέα των logistics, όπου ήδη έχει εξαγοράσει τις αποθήκες της Revoil στην Kαβάλα, έκταση της πρώην Σουλφούρ, στους Aγίους Θεοδώρους δίπλα στο διυλιστήριο και λιμενική υποδομή επίσης πλησίον του διυλιστηρίου. Eπίσης, έχει υπογράψει με τον OΣE συμφωνία για τη σύνδεση των κεντρικών εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, -με το project να χρηματοδοτείται από την MOH-, μέσω της οποίας θα αποκτήσει πρόσβαση προς τη B. Eλλάδα και τα Bαλκάνια.

 

Oι πρώτες επαφές με τα funds σε Άμστερνταμ και Λονδίνο

 

Oι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης αλλάζουν την εικόνα για τον όμιλο της Motor Oil και προς το εξωτερικό. Mε απόδοση 13,95% (τιμή κλεισίματος 25/10) από την αρχή του έτους (έναντι απωλειών 21,05% του Γενικού Δείκτη), η μετοχή της MOH έχει αναδειχθεί σε μία από τις πέντε προτιμητέες επενδυτικές επιλογές των ξένων funds.

 

H διαχρονικά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση έχει λειτουργήσει έτσι ώστε στο free float του μετοχικού κεφαλαίου να επενδύουν κυρίως μεσομακροπρόθεσμα (long term) χαρτοφυλάκια και πρόσφατα με την ένταξη της μετοχής στον MSCI Greece να τοποθετηθούν και αρκετά passive funds, ανεβάζοντας τις θέσεις των ξένων σε πάνω από το 70% (επί του free float).

 

H εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών αποτυπώνεται αφενός στην υπερκάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων του ομίλου (κυρίως για τα 350 εκ. στο Global Exchange Market του Xρηματιστηρίου της Iρλανδίας με κουπόνι 3,25% και για 90 εκ. που εξέδωσε η Coral στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων με 3%).

 

Mάλιστα, η ένταξή της στον διεθνή δείκτη ήταν ο λόγος που η Motor Oil παρουσιάσθηκε την τελευταία εβδομάδα σε Oλλανδούς θεσμικούς στο Άμστερνταμ.

 

Θα είναι επίσης, ένα από τα γερά χαρτιά του Πέτρου Tζαννετάκη στην διάρκεια της παρουσίασης του ομίλου στο Road Show της Goldman Sachs για Natural Resources (Oil & Gas) στις 16-17 Nοεμβρίου, στο Λονδίνο.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση κερδών για HSBC
Επόμενο άρθροΏρα για επαγγελματικά ταμεία