Μπορεί οι Τούρκοι να σταμάτησαν προσωρινά τις προκλήσεις στον Έβρο όσο ο Ερντογάν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συνεχίζουν όμως τον πόλεμο της προπαγάνδας. Χαρακτηριστική η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν που έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τις συνθήκες στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου με το Αουσβιτς.

Στην ανάρτηση περιλαμβάνονται 4 φωτογραφίες οι οποίες υποτίθεται ότι δείχνουν μετανάστες των οποίων έχουν αφαιρεθεί τα ρούχα και ημίγυμνοι προσπαθούν να ζεσταθούν γύρω από μια φωτιά στις όχθες του Έβρου.

Για υποκινούμενη πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης κάνει λόγο η ηγεσία της ΕΕ.

«Τα γεγονότα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δείχνουν ξεκάθαρα μία πολιτικά υποκινούμενη πίεση στα εξωτερικά σύνορα ΕΕ. Η εξεύρεση λύσης σε αυτήν την κατάσταση προϋποθέτει την αποσυμφόρηση των συνόρων και τη διασφάλιση ότι θα γίνει σεβαστό το ατομικό δικαίωμα για αίτηση ασύλου», δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Η Ελληνική Αστυνομία και η Frontex προσπαθούν να υπερασπιστούν τα σύνορα, όπως θα έκανε οποιοδήποτε κράτος, δεν μπορείς να είσαι έρμαιο εξωτερικών πιέσεων, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και σεβασμό στη νομοθεσία και τους τύπους της ΕΕ και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», αναφέρει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η αναφορά στο Άουσβιτς προκάλεσε την οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας που σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο και ανυπόστατο τον παραλληλισμό των συνθηκών του Άουσβιτς με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καλώντας τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟριστικά χωρίς κόσμο το ματς Ολυμπιακός-Γουλβς
Επόμενο άρθροΟι τρόποι επιστροφής των εισιτηρίων με την Γούλβς