Η Μαγιόρκα, ειδικά το καλοκαίρι, στενάζει από τα πλήθη των τουριστών που πλημμυρίζουν τις παραλίες, τα εστιατόρια και τους δρόμους. Το νησί των Βαλεαρίδων αποφάσισε να περιορίσει περαιτέρω τις αρνητικές συνέπειες του φαινόμενου του υπερ-τουρισμού, παρουσιάζοντας νέα μέτρα καταπολέμησης του στην ταξιδιωτική έκθεση ITB στο Βερολίνο.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαγιόρκα συντάσσεται με την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού, παίρνοντας μέτρα κατά του υπερ-τουρισμού. Εδώ και αρκετά χρόνια, για παράδειγμα, επιβάλλει έναν μικρό φόρο στους τουρίστες κρουαζιέρων, ενώ η ενοικίαση σπιτιού διακοπών έχει περιοριστεί και ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Παρ’ όλα αυτά ιδιαίτερα μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα το καλοκαίρι. Από τα σχεδόν δώδεκα εκατομμυρίων ανθρώπων που ταξιδεύουν στη Μαγιόρκα κάθε χρόνο, περισσότερα από τα μισά έρχονται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Γι’ αυτό και τώρα, ο δήμος της Μαγιόρκα ανέπτυξε ένα στρατηγικό πλάνο αειφόρου τουρισμού, το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την εξισορρόπηση των τουριστικών σεζόν, την αειφορία και τα ψηφιακά πρότζεκτ.

 

Όσον αφορά την εξισορρόπηση των τουριστικών σεζόν ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την προώθηση της ανατολικής Μαγιόρκα ως χειμερινού τουρισμού με τη συμβολή νέας τουριστικής προσφοράς, όπως το γκολφ, η ποδηλασία, η πεζοπορία, η γαστρονομία και η ιστιοπλοϊα. Το Συμβούλιο των Νήσων ελπίζει ότι οι δήμοι Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera, Capdepera και Artà θα γίνουν επίσης δημοφιλείς προορισμοί για χειμερινές διακοπές

 

Σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης και διαφύλαξης των φυσικών τοπίων, το νησί θα επιδιώξει την αντιμετώπιση της συμφόρησης στην κυκλοφορία των οχημάτων, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στους στενούς δρόμους της περιοχής Cap Formentor. Έτσι, πρόκειται να απαγορευθεί η κυκλοφορία ιδιωτικών οχημάτων την υψηλή σεζόν, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία. Η πιλοτική λειτουργία του μέτρου, που ξεκίνησε πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων κατά 90% τους μήνες αυτούς.

 

Τέλος, για την καλύτερη καταγραφή και τον έλεγχο των ροών τουρισμού, θα ξεκινήσει το έργο “Smart Island Mallorca”. Πρόκειται για διάφορα επιμέρους μέτρα ψηφιακής καταγραφής των τουριστικών ροών, που κυμαίνονται από έξυπνες στάσεις λεωφορείων, διαδραστικές πινακίδες τουριστικών πληροφοριών και ηλεκτρονική καταμέτρηση, μέσω αισθητήρων, επισκέψεων σε αξιοθέατα και ιστορικούς χώρους, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Σημειώνεται ότι η νέα στρατηγική εφαρμόζεται από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ίδρυμα Τουρισμού της Μαγιόρκα (Fundació Mallorca Turisme), που ελέγχεται από το Τμήμα Τουρισμού του Συμβουλίου της Νήσου, ενώ το υπουργείο Τουρισμού της Ισπανίας θα χρηματοδοτήσει το νέο πλάνο με περίπου 9 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνακαλύφθηκε ο πρώτος κοραλλιογενής ύφαλος της Μεσογείου
Επόμενο άρθροΕπιστροφή στη Σελήνη άμεσα και μετά Άρης