Τη δημιουργία νέας πολυμετοχικής χρηματοδοτικής οντότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αναλάβει τη στήριξη έργων, που υπηρετούν το στόχο της βαλκανικής συνανάπτυξης, φαίνεται πως δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση, εάν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

 

Αυτό προέκυψε στη διάρκεια σημερινής ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, από το βήμα του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ του υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας-Θράκης). Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης πρότεινε, με την ευκαιρία του φόρουμ, οι συμμετέχοντες υπουργοί και εκπρόσωποι οργανισμών από τα Βαλκάνια να αποφασίσουν μια δεξαμενή έργων κοινής προτεραιότητας, ώστε ακολούθως να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις. 

 

«Όταν μιλάμε για δρόμους, λιμάνια, σιδηροδρόμους, ενεργειακά και άλλα έργα υποδομής απαιτούνται σημαντικοί πόροι και είναι προφανές ότι πόρους αυτών των διαστάσεων πρέπει να τους αναζητήσουμε, πέρα από την ορθολογική αξιοποίηση των δικών μας πόρων, και από διεθνείς πηγές είτε είναι μεγάλοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί είτε αγορές κεφαλαίων […] Για να μπορέσουμε όμως να αντλήσουμε πόρους από τις διεθνείς αγορές, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μια Διαβαλκανική Τράπεζα; Ενδεχομένως όχι ακόμα, αλλά ας το κρατήσουμε ως στόχο […] Αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μια διαβαλκανική αναπτυξιακή τράπεζα, μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό για τη βαλκανική συνανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ.Δραγασάκης.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροBελτιωμένες προσφορές για τη μαρίνα Αλίμου ζητά το ΤΑΙΠΕΔ
Επόμενο άρθροΕπενδύσεις 3 δισ. στην πενταετία