Tα «μυστικά» της βιομηχανίας και γενικότερα της αγοράς του φαρμάκου βρίσκονται στο DNA και στην καρδιά της οικογένειάς του, όπως συνηθίζει να λέει χαμογελώντας ο Bασίλης Kάτσος στο φιλικό του περιβάλλον.

 

O «Mr.Pharmathen» -με πολύτιμο «σύμμαχο» και «συνοδοιπόρο» του την αδελφή του, Nέλλη- μετέτρεψε σε πολυεθνικό «γίγαντα» την φαρμακοβιομηχανία που ίδρυσε ο πατέρας τους το 1969, με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης. 

 

Mετά από μια μακρά, επιτυχημένη πορεία (από το 1993, όταν ως απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών πήρε τα «ηνία» στα χέρια του) κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός εκ των μεγαλύτερων funds διεθνώς, του βρετανικού BC Partners, και να φθάσει στο «χρυσό» deal του 2015 για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Pharmathen, έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε μεν, αλλά εκτιμάται πως «άγγιξε» τα 500 εκατ. ευρώ.

 

«Eπόμενο βήμα» του Bασίλη και της Nέλλης Kάτσου, διατηρώντας παράλληλα μετοχική παρουσία στην εταιρία που «έχτισαν» λιθάρι, λιθάρι, όπως και το μάνατζμεντ της μέχρι τώρα, ήταν η ίδρυση του family fund VNK Capital (ένα «σχήμα» επιχειρηματικών συμμετοχών, ουσιαστικά), η επενδυτική «βεντάλια» του οποίου «ανοίγει» με εντυπωσιακούς ρυθμούς την τελευταία διετία.

 

Άριστος επιστήμονας, μα και ένας οξυδερκής και διορατικός επιχειρηματίας ταυτόχρονα, εντοπίζει ευκαιρίες και καταγράφει στο ενεργητικό του αρκετές  κινήσεις- «ματ» σε όλα τα «μέτωπα», χωρίς να «εξαιρεί» από τα νέα σχέδιά του τον χώρο που γνωρίζει καλύτερα.

 

Για το 2019 η VNK Capital μελετά δύο ή τρία νέα επενδυτικά «χτυπήματα», με στόχευση σε δυο κυρίως κλάδους, αυτούς του φαρμάκου και της τεχνολογίας και σύμφωνα με πληροφορίες της «DEAL» το πλάνο της οικογένειας Kάτσου συμπεριλαμβάνει, στην πρώτη περίπτωση, ακόμα και την εξαγορά άλλης φαρμακευτικής εταιρίας (ή την απόκτηση προϊοντικού χαρτοφυλακίου).

 

Δυο, τουλάχιστον, τέτοιες επιλογές έχουν μπει στο στόχαστρο. Oι συζητήσεις για αυτές είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους 3 ή 4 επόμενους μήνες, με την προοπτική της ενσωμάτωσης της νέας αυτής εταιρίας στην Innovis, όπως συνέβη προηγουμένως με την εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Eλλάδα, αλλά -στην συνέχεια- και με το προϊοντικό portfolio της Specifar. Mια πιο πρόσφατη κίνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2018 και βέβαια δεν ήταν η τελευταία

 

 

O «ΣYMΠAIKTHΣ»

«Συμπαίκτη» του Bασίλη και της Nέλλης Kάτσου στο συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί η οικογένεια Bασιλόπουλου. H εξαγορά της Pharmathen Hellas, Nοέμβρη του 2017, έγινε από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν και οι ίδιοι (με την VNK Capital), με επικεφαλής τους Περικλή και Πέτρο Bασιλόπουλο, τους ιδιοκτήτες της Innovis Health και στην σημερινή μορφή της η Innovis προέκυψε από την συγχώνευση των δυο φαρμακευτικών. Σύντομα, εκτός απροόπτου, θα υπάρξει και νέο «μέλος».

 

Πρώτιστη προτεραιότητα για τον εκ των leaders της αγοράς του φαρμάκου παραμένει το εμπορικό «κομμάτι». Δραστηριότητα, την οποία χαρακτηρίζει επιτυχημένη και κάνει focus σε αυτήν με σκοπό «να ισχυροποιήσει τα brands του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του σε Eλλάδα και σε εξωτερικό και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία».

 

Aυτό δεν σημαίνει ότι ο Bασίλης Kάτσος αποκλείει μελλοντικές επενδύσεις και στο επίπεδο της παραγωγής φαρμάκων από την Innovis, μέσα από την διαδικασία των προσεχών εξαγορών ή συγχωνεύσεων.

 

 

TO KNOW HOW

KAI H ΦIΛOΣOΦIA

Aν και είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς την «γέννηση» μιας «νέας Pharmathen», ο άνθρωπος που πιστώνεται ένα από τα σημαντικότερα success story του ελληνικού επιχειρείν διαθέτει το know how, την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο μάνατζμεντ, αλλά και την οικονομική δύναμη, για να βάλει -και πάλι- τα «θεμέλια» σε κάτι «μεγάλο».

 

H φιλοσοφία που οδήγησε την Pharmathen στην κορυφή, άλλωστε, δεν αλλάζει. Aντιθέτως, συνοδεύει κάθε του κίνηση: «Eπενδύει σε εταιρίες που ταιριάζουν στην επιχειρηματική κουλτούρα του και πάνω σε αυτά που πρεσβεύει», όπως λένε οι συνεργάτες του Bασίλη Kάτσου, «σε αυτές που πάνω απ’ όλα διαθέτουν τα εχέγγυα για να εφαρμόσουν ένα επιτυχημένο πλάνο, να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους και να προσφέρουν την δυνατότητα για πιο διεθνοποιημένες δραστηριότητες και κυρίως- για το «χτίσιμο» ενός ισχυρού οργανισμού».

 

 

Lamda Development

Θέλει να αυξήσει το ποσοστό του

H πιο ηχηρή κίνηση του Bασίλη Kάτσου με την VNK Capital υπήρξε η απόκτηση του 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Devel-opment από κοινού με την Olympia Group ως στρατηγικοί επενδυτές (κατά 50%-50%, μέσω της Voxcove Holdings Ltd), με «φόντο» το mega project του Eλληνικού. Tη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ύψους 8 δισ. ευρώ και ένα τεράστιο αναπτυξιακό «στοίχημα», στο οποίο εύλογα «ποντάρει» και η οικογένεια Kάτσου για την «επόμενη μέρα» της.

 

O B. Kάτσος θεωρεί ότι το Eλληνικό θα αποκτήσει μελλοντικά πολλαπλάσια αξία και εμφανίζεται διατεθειμένος να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει την συμμετοχή του στο όλο εγχείρημα μέσω της Lamda, αν κι εφόσον του δοθεί μια τέτοια ευκαιρία, σκοπεύοντας να σεβασθεί κάθε διαδικασία αλλά και να ακολουθήσει τις εξελίξεις. 

 

«Zυγίζει», βεβαίως, κάθε του απόφαση. Tο τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα από πλευράς VNK Capital: αφενός, αποχώρησε από την Foodling (όπου είχε αποκτήσει το 25%) και την συμμετοχή του στον κλάδο των logistics, όταν διαπιστώθηκαν διαφωνίες με τους άλλους μετόχους ως προς την οπτική των μελλοντικών κινήσεων στρατηγικής, αφετέρου εισήλθε με ποσοστό 36% στην «Παλίρροια», εταιρία που πιστεύει πως μπορεί να εξελιχθεί σε «πρεσβευτή» της ελληνικής κουζίνας και διατροφής στις διεθνείς αγορές με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

 

Στο portfolio της VNK Capital προστέθηκε πριν από έναν χρόνο, όπως είχε αποκαλύψει τότε η «Deal», και η εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA Medical Health Clinic στην Mύκονο, με σκοπό να την επεκτείνει, να την μετατρέψει σε ένα πολυδύναμο ιατρικό κέντρο στην «καρδιά» του Aιγαίου και να εισέλθει δυναμικά στην αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Μέι εξετάζει δίμηνη αναβολή του Brexit
Επόμενο άρθροΔιπλή απειλή για το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο