Ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα, χαρακτήρισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη συμφωνία για την οριοθέτηση ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας. που υπογράφηκε λίγη ώρα μετά την ενημέρωση, στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο.

Καλή η επιδημιολογική εικόνα, αλλά δεν μας εφησυχάζει, δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, ανέφερε στη συνέχεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι πολλαπλασιάστηκαν τα τεστ , που ανέρχονται σε 226.000 και συνεχίζονται ειδικά σε περιοχές μα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη όπου ανιχνεύτηκαν 29 κρούσματα, από 3.013 τεστ, τα περισσότερα χωρίς συμπτώματα.

Σε όλες τις πτήσεις διενεργούνται επίσης τεστ και ήδη εντοπίστηκαν 30 κρούσματα από 1.300 τεστ σε επιβάτες διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. «Αντιλαμβανόμαστε από τα μεγέθη ότι η εξέλιξη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, πριν από το επόμενο μεγάλο βήμα, καθώς από τις 15 Ιουνίου φτάνουν τουρίστες από αεροδρόμια με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως ορίζει η λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Πτήσεων. Από την ίδια μέρα πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας, επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

‘Αμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει έκπτωση στη δημόσια υγεία και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, όπου και όποτε χρειαστεί».

Για το τριήμερο που πέρασε ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ενδεικτικά ότι έγιναν 259 έλεγχοι και καταγράφηκαν 54 παραβάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη με πρόστιμα συνολικού ύψους 24.600 ευρώ.

Για τον τουρισμό  και το οργανωμένο σχέδιο θωράκισης θα υπάρξουν τα επόμενα 24ωρα λεπτομερείς ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

«Ξέρουμε όλοι – και θέλουμε να το ξέρουν και οι επισκέπτες μας – ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο με το περσινό. Θα συνδυάζει τη λογική που επιβάλλουν οι καιροί, με το αίσθημα της ευτυχίας. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο με την καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και το ελληνικό καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές τομές για τη δημιουργία γόνιμου επενδυτικού εδάφους, που θα φέρει πιο γρήγορα, δυναμική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης – που αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα – υπενθυμίζεται ότι μπαίνει σήμερα, 9 Ιουνίου, σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα για 5.200 θέσεις εργασίας. Προβλέπει επιδότηση, για 15 μήνες, του 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις άνεργων πτυχιούχων έως 39 ετών, από επιχειρήσεις έξυπνης εξειδίκευσης όπως η ενέργεια, οι βιοεπιστήμες και η υγεία, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός, ο τουρισμός».

Σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο». Υπογράμμισε επίσης ότι «είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου. «Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την «αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ» για την αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού. Όπως είπε: «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς κρατικών και εταιρικών τίτλων, αυξάνεται από τα 750 δισ. ευρώ στο 1 τρισεκατομμύριο 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Βασική παράμετρο στη νέα εθνική στρατηγική αποτελεί η προστασία και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος.
Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση. «Η Ελλάδα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου αυτού, «ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος».
Το «master plan» για την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θα είναι σύντομα έτοιμο και φιλοδοξούμε να κινητοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια. Επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση και θα αναμορφώσουν τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕξελίξεις στην επίθεση με το βιτριόλι – Θέμα ωρών η σύλληψη της δράστιδας (video)
Επόμενο άρθροΜόλις εννέα τα νέα κρούσματα του covid-19 – Ένας θάνατος