Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζει το ORUC REIS τον προκλητικό πλου του στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ η Άγκυρα κάνει λόγο για τρίτο γεωτρητικό σκάφος στη Μεσόγειο. Την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στη Δομινικανή Δημοκρατία. Πρός κύρωση η συμφωνία με την Ιταλία και η συμφωνία με την Αίγυπτο, τόνισε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ παίρνουν σαφή θέση καταδικάζοντας της τουρκική στάση και ενδέχεται να αποδειχθούν «πολύ χρήσιμος εταίρος για να υπάρξει αποκλιμάκωση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Πριν από λίγο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προβαίνει «σε μαύρη προπαγάνδα κατά της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα».

Στον απόηχο του ευρωπαϊκού μηνύματος αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα τεθούν -μεταξύ άλλων- και στη συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ την Πέμπτη.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι μας σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ζητούν να σταματήσουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση στην περιοχή», ανέφερε εξάλλου ο Στέλιος Πέτσας επαναλαμβάνοντας ότι «μια εκκρεμότητα υπάρχει με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

«Για αυτό είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», υπογράμμισε, ενώ είπε ότι αφού ανοίξει η Βουλή θα δούμε τον προγραμματισμό για να έρθει προς κύρωση η συμφωνία με την Ιταλία και η συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Ασχημα νέα για τον Έλληνα»

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ, η Άγκυρα αφού έστειλε το Φατίχ και το Γιαβούζ, ετοιμάζεται τώρα να στείλει και το Κανουνί. Το γεωτρητικό σκάφος βρίσκεται τώρα στο νατοϊκό λιμάνι Ιντζέκουμ, στην περιοχή Σιλίφκε της Μερσίνας και υποβάλλεται σε εργασίες συντήρησης πριν σταλεί στην Μεσόγειο.

Το Κανουνί μπορεί να φτάσει σε βάθος 11.000 μέτρων και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βάθος 3000μ στο βυθό.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε: «Το Κανουνί θα αρχίσει το συντομότερο νέες μεγάλου βάθους γεωτρήσεις με την υποστήριξη του έθνους μας και την ισχυρή θέληση του πρόεδρου μας. Το σκάφος έφτασε στην Τουρκία με προσωπικό 35 ατόμων και η είσοδος οποιουδήποτε άλλου λόγω του κορονοϊού είχ απαγορευτεί».

Πηγή:ΕΡΤ1

Αταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροTα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πανδημία
Επόμενο άρθροΗ Ryanair μειώνει κατά 20% τις πτήσεις εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων