Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να επισημαίνει ότι « οι κλειστές ελεγχόμενες δομές εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και αποφασίστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόβλημα».

«Εδώ και δύο μήνες έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος με όλους τους τοπικούς φορείς», είπε ο κ. Πέτσας, ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια», είπε χαρακτηριστικά. «Το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι επιλέχτηκε προκειμένου οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα «έπρεπε να γίνει κάτι προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι ροές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε και τόνισε πως «δεν φοβάται η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση κάποια πιθανή αντίδραση των βουλευτών της, σχετικά με την ΠΝΠ», εξάλλου όπως διευκρίνισε θα έρθει κανονικά στη βουλή προς κύρωση.

 Τον Μάρτιο αναμένεται να  αρχίσουν οι εργασίες γι΄αυτές τις κλειστές δομές και μόλις ολοκληρωθούν, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα κλείσουν και τα ανοιχτά «άναρχα», όπως τα χαρακτηρίζει κέντρα. Εκτιμά επίσης η κυβέρνηση ότι δεν θα χρειαστούν άλλες εκτάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας και ούτε θα γίνουν άλλες επιτάξεις.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για την Πέμπτη 13/2, συνάντηση του Νότη Μηταράκη με τους δημάρχους των  νησιών και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «οι πόρτες της κυβέρνησης είναι πάντα ανοιχτές για διάλογο», παραμένουμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες τόνισε και επισήμανε ότι «δεν είναι μόνο οι κλειστές δομές, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, οι υποδομές, η εκπαίδευση , η υγεία, καθώς και το θέμα των συνοριοφυλάκων , που έχουν ήδη εκδοθεί οι προκηρύξεις.

Για την απολιγνιτοποίηση

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης τόνισε: «ξέρουμε όλοι ότι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη εξαρτώνται από τον λιγνίτη εδώ και δεκαετίες. Επομένως, η απολιγνιτοποίηση δεν συνιστά απλά και μόνο μια αλλαγή των μέσων παραγωγής ενέργειας, αλλά και ένα άλλο μοντέλο ζωής».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες που εκφράζουν κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς στην περιοχή και διαβεβαίωσε ότι εργάζονται για ένα νέο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

«Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να τις στηρίξουμε με σχέδιο και αλληλεγγύη. Για να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, μπροστά. Και όχι πίσω. Όπου οδηγεί η αντιφατική, υποκριτική και αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ένα «βρώμικο» και πανάκριβο για τη Δ.Ε.Η. καύσιμο όπως ο λιγνίτης» τόνισε.

«Η ώρα της αλήθειας όμως έφτασε. Ας αποφασίσουν: Με το λιγνίτη, ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Με ό,τι καταστρέφει τον πλανήτη, ή με ό,τι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του; Μπροστά, ή πίσω; Εμείς πάμε μπροστά. Καταρτίζουμε ήδη Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. Θα καλύψει επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς (αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες), θα ενισχύσει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων και φυσικά projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είπε ότι στο Πρόγραμμα, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται:

-Η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

-Η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων.

-Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η..

-Η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ως δραστηριότητα-«γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους.

-Η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-τηλεθέρμανση.

-Η διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. για τις λιγνιτικές περιοχές.

-Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού.

-Η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Για τη ΛΑΡΚΟ

Για τη νομοθετική ρύθμιση για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ σημείωσε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε τροπολογία για τη διάσωσή της. «Επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής μας οικονομίας. Έτσι, θα μπορέσει να συνεχιστεί η εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος και η παραγωγή νικελίου», είπε.

Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α σε φάρμακα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο

«Η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε φάρμακα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο. Κατατέθηκε ήδη τροπολογία στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές Φ.Π.Α. 24% και 13%», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, που μειώνει το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται έμπρακτα για τους πολίτες.

Για κόκκινα δάνεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τη δυσλειτουργία της πλατφόρμας που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και επεσήμανε:

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι αρκετά περισσότεροι διανειολήπτες σπεύδουν να αντλήσουν στοιχεία από την πλατφόρμα για να προστατευθούν». Ακόμη ανέφερε πως «κάποια στατιστικά στοιχεία που συνελέγησαν, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους πολίτες για ένταξη στο πλαίσιο προστασίας, δείχνουν ότι αν και περίπου 120.000 πολίτες δικαιούνται, έχουν μπει για ενημέρωση περίπου 60.000. Πολλοί απ’ αυτούς δεν προχωρούν καν σε άρση του απορρήτου των στοιχείων τους. Περίπου το ένα τρίτο δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την πρώτη του κατοικία. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Είμαστε εδώ να άρουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει και θα ξεκινήσουμε καμπάνια για να τύχουν οι αδύναμοι και όχι οι πονηροί της εύνοιας του μέτρου».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής μετά την εύρεση και 2ου κρησφύγετου του “Τοξοβόλου” (video)
Επόμενο άρθροΚρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κ. Βουτσά