Το ρωσικό περιοδικό The New Times, ένα από τα παλαιότερα ρωσικά περιοδικά, κατάφερε μέσα σε τέσσερις μέρες να συγκεντρώσει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ρουβλίων (328.000 ευρώ), ώστε να μπορέσει να πληρώσει το πρόστιμο των 22 εκατομμυρίων ρουβλίων (290.000 ευρώ) το οποίο επέβαλλε δικαστήριο της Μόσχας επειδή η διεύθυνση του περιοδικού δεν είχε δηλώσει στην ρωσική Ρυθμιστική Αρχή των μέσων ενημέρωσης, ποσά που είχε λάβει ως χορηγίες από το «Ίδρυμα υποστήριξης της ελευθερίας του Τύπου».

 

Τα ποσά προέρχονταν από διάφορες οργανώσεις αλλά και απλό κόσμο, αναγνώστες του περιοδικού. Εξαιτίας των χορηγιών αυτών, τις οποίες το περιοδικό δεν είχε δηλώσει, κάποιες από τις οποίες προήρχοντο από το εξωτερικό, στα τέλη του 2014 το περιοδικό καταχωρήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο μητρώο των «πρακτόρων ξένου κράτους».

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί σε μέσο ενημέρωσης στην ιστορία της Ρωσίας. Όπως δήλωναν οι εκπρόσωποι του περιοδικού, το περιοδικό δεν είχε αυτά τα χρήματα για να πληρώσει το πρόστιμο και σε περίπτωση που δεν τα έβρισκε θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση και να κλείσει.

 

Στη συγκέντρωση του ποσού συνέβαλλαν όπως εξηγεί με δηλώσεις της στην εφημερίδα Novaya Gazeta, η εκδότρια του περιοδικού και γνωστή δημοσιογράφος Γιεβγκένια Αλμπάτς, συνέβαλε η εφημερίδα «Novaya Gazeta», ο διευθυντής της οποίας, της υποσχέθηκε ότι θα κάνουν το παν ώστε να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο ρούβλια. Μετά από αυτό η Αλμπάτς άνοιξε λογαριασμούς, συμβουλεύτηκε του δικηγόρους του Αλεξέι Ναβάλνι. Στη συνέχεια της τηλεφώνησε η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές εκ μέρους της αντιπολίτευσης γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σαμπτσάκ και η γενική διευθύντρια του ομίλου «Ντόζντ» Νατάλια Σιντέγιεβα, η οποία της πρότεινε να μιλήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ντοζντ», με θέμα τη συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται για την πληρωμή του προστίμου.

 

«Τους είπα – λέει η Αλμπάτς: «Ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Δεν είναι ρεαλιστικό να συγκεντρώσουμε 22 εκατομμύρια ρούβλια» αλλά εκείνοι της απάντησαν: « Ας συγκεντρώσουμε κάτι-τι έστω». « Ήδη την επόμενη μέρα μετά την εμφάνιση μου στην τηλεόραση συγκεντρώσαμε πέντε εκατομμύρια ρούβλια», δήλωσε η Αλμπάτς, η οποία έγραψε ότι τα ποσά που κατέθετε ο κόσμος έφθαναν από τα 50 ρούβλια έως το ένα εκατομμύριο.

 

Η Αλμπάτς προτίθεται να προχωρήσει μέχρι τέλους, να εφεσιβάλει την απόφαση και να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο, αν δεν ανακληθεί ή δεν αναιρεθεί η είσπραξη του προστίμου. Η έφεση θα συζητηθεί στις 20 Νοεμβρίου, δήλωσε ο δικηγόρος του περιοδικού The New Times Βαντίμ Πραχόροφ.

 

Το περιοδικό «Novoe Vremia» εκδίδεται από το 1943. Το 2007 μετονομάσθηκε σε The New Times . Το 2013 μοναδικός ιδιοκτήτης του έγινε η δημοσιογράφος Γιεβγκένια Αλμπάτς. Το 2017 λόγω οικονομικών δυσκολιών σταμάτησε η έντυπη έκδοση του και υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική έκδοση.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Γερμανία δίνει στον Αλ. Τσίπρα μια πιθανή στήριξη πριν τις εκλογές του 2019
Επόμενο άρθροΡεκόρ οχταετίας μέχρι στιγμής σε εισιτήρια