Πένθος μέσα στα συντρίμμια και για την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου. Μια Ελληνίδα έπεσε νεκρή μέσα στο σπίτι της, μόλις ένα χιλιόμετρο από το σημείο των δύο τρομακτικών εκρήξεων. Το διαμέρισμά της καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και ολόκληρη η περιοχή γύρω από το λιμάνι.

«Μίλαγα με μια φίλη μου της λέω γίνεται σεισμός, μου λέει δεν ακούς την έκρηξη; Αν δείτε υπάρχουν τζάμια, γυαλιά στους δρόμους, δεν κυκλοφορεί κανένας, μας είπαν από το υπουργείο να μην κυκλοφορούμε», αναφέρει στην ΕΡΤ η Βάσια Κοντογιώργη, καθηγήτρια Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Λιβάνου.

Η βιβλική καταστροφή έρχεται ως επιστέγασμα μιας δραματικής χρονιάς για το Λίβανο. Οι έντονες κοινωνικές αναταραχές, η βαθιά οικονομική κρίση και η μακρά περίοδος της καραντίνας εξαιτίας του κορονοϊού είχαν επηρεάσει σημαντικά και τους 3.000 Έλληνες ομογενείς που ζουν στη χώρα.

«Δεν φτάνει η οικονομική κρίση, ήρθε και αυτό, είναι το χάος, αυτή είναι η πραγματική αποκάλυψη», λέει η Αριάδνη Κοτσαμπάση, υπεύθυνη της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού.

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακατάπαυστα τις έρευνες στα συντρίμμια, αυτό που εύχονται όλοι στο Λίβανο είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των νεκρών.

Ασθενείς πέθαναν στα κρεβάτια τους

Η Βηρυτός και ειδικά η περιοχή του λιμανιού θυμίζει νεκροταφείο, αναφέρει από τη Βηρυτό ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ουαλίντ Ελίας.

Στο νοσοκομείο του Αγ. Γεωργίου που υπάγεται στο Πατριαρχείο των Ορθοδόξων της Αντιοχείας, υπήρξαν 5 θύματα από το νοσηλευτικό προσωπικό και 4 γιατροί, ενώ 40 ασθενείς πέθαναν στα κρεβάτια τους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Ανταπόκριση από Βηρυτό: Ουαλίντ Ελίας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣαρώνει τη Βορειοδυτική Ελλάδα η “Θάλεια” – 9.900 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα “ΖΕΥΣ”
Επόμενο άρθροΑναπτύχθηκε νέο γρήγορο και φθηνό τεστ αίματος για τον καρκίνο του μαστού που είναι 100% ακριβές