Ράλι κατέγραψαν οι μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank τη Δευτέρα, μετά από πληροφορίες ότι οι δύο συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για συγχώνευση.

 

Τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανέφεραν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, είχε σταματήσει να αντιστέκεται σε μια πιθανή συγχώνευση. Ο Sewing αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη στάση του μετά από πίεση των επενδυτών εν μέσω της πτώσης των επιδόσεων της τράπεζας.

 

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να είναι κάτοχος του 15% της Commerzbank, φέρεται να υποστηρίζει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Το Reuters ανέφερε ότι το Βερολίνο πιέζει για μια συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, διότι θα αναγκάσει την επαναξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

 

Οι μετοχές της Deutsche ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 2% στις αρχές των συναλλαγών τη Δευτέρα, ενώ η Commerzbank ήταν πάνω σχεδόν 4%. Σε διάστημα 12 μηνών, οι μετοχές και των δύο εταιρειών υποχώρησαν κατά περίπου 40%.

 

Πηγή του τραπεζικού κλάδου δήλωσε στο CNBC ότι δεν υπάρχει τεράστια υποστήριξη στη συγχώνευση εντός της Deutsche Bank. “Η γενική αίσθηση είναι ότι η συγχώνευση δεν είναι μια μεγάλη ιδέα, αφού η Commerzbank δεν έχει την ίδια αξιοπιστία στην αγορά με τη Deutsche Bank όταν πρόκειται για πελάτες και αυτό μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές συμφωνίες”.

 

Μια άλλη ανησυχία αφορά το μερίδιο της γερμανικής κυβέρνησης στην Commerzbank. “Υπάρχει σκεπτικισμός ότι μια συγχώνευση θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή της κυβέρνησης στις συναλλαγές της τράπεζας”, πρόσθεσε η πηγή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροXρηματικά έπαθλα έως 3 εκατ. για καταπολέμηση του brain drain
Επόμενο άρθροΣυμμαχία Ρωσίας – Λουξεμβούργου στις διαστημικές εξορύξεις