Ισχυρές συμμαχίες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα οικοδομεί η Αθήνα και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δε θα δεχθεί καμία γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο. Τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια της Ελλάδας εξέφρασε σε συνέντευξη του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Η επεξεργασία των όρων στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς – Παρλί με τον έλληνα ομόλογο της Νίκο Παναγιωτόπουλο, που θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αναβάθμιση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών, επισφραγίστηκε από την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι, όπου οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε στρατηγική εταιρική σχέση.

«Η Χάγη είναι ακόμη μακριά, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αρρύθμιστο εκκρεμές χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο Εκπρόσωπος του Σύριζα Αλέξης Χαρίτσης. «Δεν γίνεται ο ΥΠΕΞ να αδειάζει δημοσίως των ΥΠΕΘΑ σε τέτοια περίοδο όξυνσης. Και σίγουρα δεν γίνεται να υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ υπουργών για κρίσιμα θέματα…δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», αναφέρει. (Πηγή: «Το Βήμα»)

Στα εθνικά θέματα θεωρεί ότι χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή κι ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η στόχευση του Ερντογάν είναι η δημιουργία δυσμενών τετελεσμένων προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε «διάλογο» με τους δικούς τους όρους, υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στη εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύει και δεν επενδύει στη συναίνεση», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά ωστόσο τόνισε ότι «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες σήμερα για προσφυγή στη Χάγη.

Τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ελλάδας εξέφρασε σε συνέντευξη του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, χαιρετίζοντας την επικύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

«Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι στο υψηλότερο σημείο τους…η Ελλάδα μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ…τα νησιά περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. (Πηγή:»Τα Νέα» )

Την παραίτηση του Μουσταφά Ακιντζί ζητά ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Εν τω μεταξύ ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, καταδίκασε απερίφραστα τη δήλωση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ότι η προοπτική προσάρτησης των κατεχομένων από την Άγκυρα θα αποτελούσε μια φρικιαστική εξέλιξη.

Την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ζητά ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έπειτα από την συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν στην οποία είχε πει πως “θα είναι τρομακτικό να προσαρτηθεί η ‘βόρειος’ Κύπρος στην Τουρκία”.

Όπως είπε “η ανέντιμη στάση του σε μια περίοδο προβληματική που γίνεται προσπάθεια να στριμωχθεί η Τουρκία στη Μεσόγειο και μάλιστα να αποκλειστεί και να περιοριστεί η κυριαρχία και τα πεδία ελιγμών της, είναι ντροπή και η ατιμία και σε καμιά συνείδηση και καμιά πολιτική αντίληψη δεν έχει θέση”.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΊλβα Γιόχανσον: Η Κομισιόν έχει επίγνωση της κατάστασης στα νησιά του Αιγαίου
Επόμενο άρθροΗράκλειο: Νεαροί ξυλοκόπησαν φοιτητές και διασώστη του ΕΚΑΒ