Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορεί να χρειάζονται συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής σε ορισμένα στάδια της ζωής τους.

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν θα μετατρέψουν τις κακές επιλογές τροφίμων σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά οι σχετικές ποσότητες συγκεκριμένων βιταμινών ή μετάλλων μπορεί να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες ελλείψεις σε ορισμένες χρονικές στιγμές.

Οι περισσότερες βιταμίνες πρέπει να προέρχονται από τα τρόφιμα, επειδή ο οργανισμός είτε δεν τις παράγει είτε παράγει πολύ λίγες.

Κάθε οργανισμός όμως έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε βιταμίνες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη C από τη διατροφή τους – ενώ η βιταμίνη D δεν είναι διαθέσιμη σε αρκετά μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα. Το ανθρώπινο σώμα συνθέτει τη βιταμίνη όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, και αυτή είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D.

Διαφορετικές βιταμίνες παίζουν διαφορετικό ρόλο στο σώμα και ένα άτομο χρειάζεται διαφορετική ποσότητα από κάθε βιταμίνη για να παραμείνει υγιές.

Βιταμίνες κατά την εγκυμοσύνη

Σε ορισμένα στάδια της ζωής, οι γυναίκες έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους. Ενα από αυτά είναι η διάρκεια της κύησης και θηλασμού. Κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης οι βιταμίνες είναι ουσιώδους σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη τους εμβρύου.

Μια από αυτές είναι το φολικό οξύ που βοηθά στο να προστατεύει το έμβρυο από βλάβες του νευρικού σωλήνα. Η επιπλέον χορήγηση φολικού οξέος επιπρόσθετα μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για βλάβες της καρδιάς ή και των άκρων του εμβρύου, ενώ φαίνεται ότι μειώνει και την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων όγκων του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία.

Κάνοντας δίαιτα

Οι δίαιτες της μόδας και οι δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, υδατάνθρακες ή φρούτα, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκειες, ιδιαίτερα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και διαιτητικές ίνες. Τέτοιες δίαιτες έχουν μικρή μακροπρόθεσμη αξία για μόνιμη απώλεια βάρους και είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Όσοι αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12 και να κινδυνεύουν να στερηθούν κάποια μέταλλα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά μόνο σε ζωικά προϊόντα. Ορισμένα ποτά σόγιας και εναλλακτικές λύσεις κρέατος και μερικά ενισχυμένα δημητριακά πρωινού έχουν προσθέσει βιταμίνη Β12, αλλά όσοι αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα χρειάζονται συμπλήρωμα Β12

Προβιοτικά

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προβιοτικά για την υγεία των ανδρών, καθώς προσφέρουν πολλά πιθανά οφέλη. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια όπως αυτά που βρίσκονται φυσικά στο έντερο.

Μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των καλών και των κακών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν την πέψη και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό.

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών, όπως η διάρροια και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Πρωτεΐνη

Αν στο μυαλό σας τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα διατροφής είναι μόνο για νέους που θέλουν να κάνουν… μπράτσα, κάνετε λάθος.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι σαραντάρηδες (και άνω) δεν καταναλώνουν αρκετές ή τις κατάλληλες πρωτεΐνες για τις ηλικιακές τους ανάγκες.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ανάγκες ενός άντρα σε πρωτεΐνη αυξάνονται, παρά μειώνονται με τα χρόνια. Το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό σας για να λειτουργήσει αποτελείται από υδατάνθρακες, λίπη ή και πρωτεΐνες. Ωστόσο, τα δομικά στοιχεία του σώματός σας μπορούν να ληφθούν μόνο από πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στην γρήγορη απώλεια βάρους.

Και οι άντρες έχουν τον…προστάτη του

Ειδικά συμπληρώματα διατροφής χρειάζονται οι άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον προστάτη και το ουροποιητικό σύστημα. Οι παθήσεις του προστάτη είναι συχνές κι εκτός από τη γενικότερη υγεία, μπορεί να πλήξουν και τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Η πρόληψη όμως και μία μικρή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, αρκούν για να τους προστατεύσουν.

Ολες τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής μπορείτε να βρείτε μέσα από την απεριόριστη ποικιλία του SHOPFLIX.gr για να επιλέξετε πια ταιριάζουν σε σας. Επωφεληθείτε από τις χειμερινές εκπτώσεις και προμηθευτείτε όλες όσες είναι απαραίτητες για τον οργανισμός σας. Επιλέξετε την υπηρεσία παράδοσης SHOPFLIX ME TH MIA και όλα τα προϊόντα θα σας παραδοθούν σε μια παραγγελία άμεσα σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεστε.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕκλογές: Ποιος φοβάται τα social και τον τηλέγραφο
Επόμενο άρθροΡούλα Πισπιρίγκου: Ο μυστηριώδης χρήστης του twitter που μεταδίδει όσα συμβαίνουν στο δικαστήριο