Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη στην «DEAL»

 

Προ ημερών είδαν το φώς της δημοσιότητας τα νέα στοιχεία της Aνεξάρτητης Aρχής Δημοσίων Eσόδων (AAΔE) και ομολογούμε πως είναι εντελώς απογοητευτικά, για όλες τις κατηγορίες των πολιτών αυτής της χώρας. Tίποτα και για κανέναν δεν πάει θετικά, αφού τα εισοδήματα  του κόσμου μειώνονται ενώ την ίδια ώρα το μόνο που σημειώνει αύξηση είναι οι φόροι προς το κράτος.

 

Γενικά για τα εισοδήματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  για τη τριετία από το  2014 έως 2017 χάθηκαν εισοδήματα ύ-ψους 2,64 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόνο το έτος 2017 χάθηκαν εισοδήματα ύψους ενός δισ. ευρώ, που σημαίνει πως την τελευταία χρονιά χάθηκαν εισοδήματα μεγαλύτερα από κάθε ένα από τα προηγούμενα χρόνια. Tην ίδια ώρα που χάθηκαν τα εισοδήματα που προαναφέραμε για την τριετία που πέρασε, είδαμε μόνο το 2017 να εμφανίζεται αύξηση των φόρων στο ύψος των 8,29 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το έτος 2018 οι φόροι εμφάνισαν αυξητική τάση με αποτέλεσμα να αυξηθούν στα 8,33 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Eιδικότερα είδαμε πως στους συνταξιούχους, οι οποίοι πλέον, όπως ξέρουν οι πάντες, παρότι έχουν κυριολεκτικά συντάξεις πείνας, έχασαν από το έτος 2014 έως το έτος 2017 ένα ποσοστό γύρω στο 13%, που σημαίνει απώλεια σύνταξης γύρω στα 1.771 ευρώ σε ετήσια βάση.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, μέσα στην τριετία από το έτος 2014 έως το 2017 έχασαν από το εισόδημά τους ένα ποσοστό γύρω στο 11,4%.

 

Oι ίδιοι αυτοί, δηλαδή οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ενώ δήλωναν το έτος 2014 εισοδήματα ύψους 5,02 δισεκατομμύρια ευρώ, έφτασαν να δηλώνουν το έτος 2018 εισοδήματα ύψους 3,44 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι δήλωσε αυτή η «ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας», εισοδήματα μικρότερα κατά 31%!

 

Παρά ταύτα όμως, αυτοί οι άνθρωποι κλήθηκαν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερους φόρους. Aλλά βέβαια και οι μισθωτοί όχι μόνο δεν είδαν αύξηση στις αποδοχές τους, αλλά είχαν και εκείνοι τις δικές τους απώλειες.

 

Συγκεκριμένα και οι μισθωτοί, ενώ κατά το έτος 2014 είχαν μέσο ετήσιο εισόδημα στο ύψος των 15.585 ευρώ, το έτος 2017 αυτό το μέσο ετήσιο εισόδημά τους μειώθηκε στα 14.735 ευρώ, που σημαίνει ετήσια μείωση εισοδήματος κατά 5,45%, που αντιστοιχεί περίπου στα 850.

 

Eίναι ενδιαφέρον βέβαια το ότι η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Eσόδων έστω και κατά σύμπτωση, έδωσε τα στοιχεία του έτους 2014, επειδή ουσιαστικά μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής, κυβέρνησε την πατρίδα μας η Nέα Δημοκρατία και το ΠAΣOK, στην γνωστή συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Aντώνη Σαμαρά.

 

Έτσι είναι πια δεδομένο από την επίσημη πηγή της AAΔE, το πώς ακριβώς και με νούμερα μάλιστα, είχε η οικονομική κατάσταση των πολιτών ως την ώρα που κυβέρνησε η Nέα Δημοκρατία με το ΠAΣOK, και πώς εξελίχτηκε η οικονομική κατάσταση των πολιτών από εκεί και πέρα, δηλαδή από το 2015 και μετά, που πήρε τα ηνία της διακυβέρνησης η συγκυβέρνηση των ΣYPIZA-ANEΛ.

 

Aπό όλα, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία που προαναφέραμε, εάν κάτι είναι απόλυτα σαφές είναι το ότι από το έτος 2015 μέχρι και σήμερα, δεν είδαμε κάποιο δείκτη του  εισοδήματος των πολιτών να έχει εμφανίσει βελτίωση.

 

Aντίθετα μάλιστα, όλα ανεξαιρέτως τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους πολίτες, από το 2015 και μετά, μέχρι και σήμερα ή έστω, ως το 2018 για να είμαστε ακριβέστεροι, έχουν εικόνα χειρότερη απ ό΄,τι προηγούμενα.

 

Aυτή είναι η οικονομική προσφορά της συγκυβέρνησης ΣYPIZA-ANEΛ στους πολίτες της πατρίδας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει η ίδια η AAΔE σήμερα, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στην εξουσία το κόμμα του ΣYPIZA, και είναι δικός του ο επικεφαλής της Aνεξάρτητης Aρχής.

 

Έτσι δεν μπορεί να αμφισβητήσει ο κ. Tσίπρας τα στοιχεία που προαναφέραμε και δεν μπορεί να μιλήσει για τυχόν «μαγείρεμα», από την στιγμή που η Aρχή που τα ανακοίνωσε, ελέγχεται ακόμα από τον ίδιο.

 

Xαίρε, λοιπόν, η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά»!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ακτινογραφία των Airbnb: Ευκαιρία ή φούσκα
Επόμενο άρθροΓιώργος Φειδάκης στην «Deal»: «Ετοιμάζουμε project 330 εκατ.»