Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έμεινε να αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση τη Δευτέρα, αφού το κόμμα του, που τραυματίστηκε από την λιτότητα και μια μεγάλη ρήξη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπέστη ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Αυτό αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής.

 

Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέκλυσε την ελληνική πολιτική σκηνή το 2015 εκμεταλλευόμενος το λαϊκό ξέσπασμα εναντίον των οδυνηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, υπέστη την πρώτη μεγάλη ήττα σε τέσσερα χρόνια, από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Πληγωμένος» από την πτώση, ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εθνικές εκλογές καθώς η Νέα Δημοκρατία ζήτησε αμέσως την παραίτησή του, λέγοντας ότι δεν είχε πλέον λαϊκή εντολή. Σύμφωνα με το νόμο, η χώρα θα μπορούσε να πάει σε εκλογές το νωρίτερο στις 30 Ιουνίου, τονίζει το Reuters.

 

«Ο λαός είναι κουρασμένος από τους ίδιους ανθρώπους στην εξουσία», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Θοδωρής Κουλούμπης στο πρακτορείο.

 

Παρόλα αυτά, είναι ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι ενώ τώρα έχει πέσει, δεν ήταν μια ασήμαντη δύναμη, είπε ο Κουλούμπης.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στο προσκήνιο ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα», ανέφερε.

 

Η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και η κυβέρνηση του Τσίπρα προσέφερε πρόσθετα επιδόματα στους συνταξιούχους και μείωσε τον ΦΠΑ.

 

«Αλλά δεν ήταν αρκετό», είπε ο Κουλούμπης. «Ο λαός κουράστηκε από αυτήν την κυβέρνηση και την προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να αγοράσει ψήφουςτων ανθρώπων που πραγματικά υπέφεραν από αυτήν την κρίση».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧάθηκαν από τον «πολιτικό χάρτη» Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ
Επόμενο άρθροΤο εκλογικό αποτέλεσμα είναι προσωπική ήττα του κ. Τσίπρα