Η κρίση στην Λιβύη κλιμακώνεται και φαίνεται να μπαίνει σε τελική ευθεία με κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας η Αθήνα κινείται διπλωματικά με στόχο την συμβολή στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης   αλλά και για την απόκρουση του τουρκολυβικού μνημονίου.

Χθες το βράδυ ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας  ειχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Λιβυκής Βουλής Ακίλα Σάλεχ  με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις αλλά και την προοπτική δημιουργίας συνθηκών  για την ειρηνική πολιτική επίλυση της κρίσης , που προϋποθέτει φυσικά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και κατάπαυση του πυρός. Οι κ.Δένδιας και Σάλεχ επανέλαβαν και πάλι  τον ανυπόστατο και αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα του τουρκολυβικου μνημονίου  το οποίο είναι  άκυρο και εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

Ο Ακιλα Σάλεχ συμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ με επιστολή του στον ΟΗΕ τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε την αποαναγνώριση της κυβέρνησης Σαρατζ ,καθώς εκτός των άλλων αποδέχεται την παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας από την Τουρκία και ζητά επίσης  να μην αναγνωρίσει ο ΟΗΕ τα ύποπτα όπως λέει μνημόνια που υπέγραψε ο κ.Σαρατζ με την Τουρκία που παραβιάζουν την Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης και δηλώνει τέλος ότι το Μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβυης με το Μνημονιο είναι  άκυρη.

Ο Ν.Δένδιας  είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Λιβυη  Ντόναλντ Νόρλαντ ο οποίος συντονίζει τις αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή για ανασκόπηση της κατάστασης αλλά και για επισήμανση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ελλαδας για τις εξελίξεις στην Λιβύη ως γειτονικής χώρας αλλά και  ως βασικού παράγοντα στην ευρωπαϊκή  επιχείρηση IRINI.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμή καμπή της κρίσης ,καθώς ο στρατηγός Χάφταρ μετά τις εδαφικές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων απειλεί με αεροπορικές επιθέσεις  εναντίον και τουρκικών στόχων που βρίσκονται στις υπηρεσίες του Σάρατζ. Η Τουρκία ήδη αντέδρασε απειλώντας ότι εάν στοχοποιηθούν συμφέροντα της στην Λιβύη τότε οι δυνάμεις του Χάφταρ θα αποτελούν πλέον νόμιμο  στόχο της Τουρκίας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαθηγητής Γουργουλιάνης για κορωνοϊό: «Δεν συντηρούμε το δεύτερο κύμα πανικού»
Επόμενο άρθροΧρ. Μπουκώρος: Παράταση για την απόκτηση σήματος στα ενοικιαζόμενα δωμάτια