Με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο περιθώριο της 3ης Διάσκεψης των Βρυξελλών με τίτλο «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής».

 

Στη Διάσκεψη (12 -14 Μαρτίου), θα συμπροεδρεύσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον 85 χωρών και περιφερειακών οργανισμών, αλλά και σημαντικός αριθμός εκπροσώπων συριακών, περιφερειακών και διεθνών ΜΚΟ, καθώς και λοιπών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

 

Στο επίκεντρό της θα τεθούν τα κρίσιμα ανθρωπιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Σύροι και οι κοινότητες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες, εντός και εκτός της χώρας.  Αναμένεται δε να επιβεβαιωθεί η οικονομική και πολιτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, τόσο προς την ίδια τη Συρία, όσο και προς στα όμορά της κράτη, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, ενώ παράλληλα θα τονιστούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν η Αίγυπτος και το Ιράκ προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Η Διάσκεψη θα αποτελέσει το κεντρικό πεδίο, στο οποίο θα εκδηλωθούν οι δεσμεύσεις των δωρητών για τη Συρία και την περιοχή για το 2019, με πρωταρχικό στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον κονδυλίων ισόποσων με τις δωρεές της προηγούμενης Διάσκεψης (2018), στην οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να χορηγήσει συνολικά 3,5 δισ. ευρώ για το 2018-19 και 3,4 δισ. ευρώ για το 2019-2020.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος θα ανακοινώσει την ελληνική οικονομική συνεισφορά που θα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και θα διατεθεί μέσω της OCHA, του  Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ.

 

Η Ελλάδα στο πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει τη σημασία της προώθησης των ανθρωπιστικών αρχών της ουδετερότητας, αμεροληψίας, ανεξαρτησίας και τήρησης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (IHL) και του Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHRL). Συγχρόνως, συντάσσεται πλήρως με την ΕΕ ως προς την ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης της ανθρωπιστικής διπλωματίας, ούτως ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την βελτίωση των συνθηκών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των πολιτών και ειδικότερα των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και οι γυναίκες, καθώς και για την λειτουργία των ανθρωπιστικών φορέων που δρουν στη Συρία. Στο ίδιο πλαίσιο, η χώρα μας θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των αμάχων, των υποδομών, η ενίσχυση των δυνατοτήτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, καθώς και η εξάλειψη φαινομένων όπως η σεξουαλική βία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην κόψη του ξυραφιού η δόση
Επόμενο άρθρο«Τρέχει» ο εξωδικαστικός