Τι θα συζητηθεί

 

Το μείζον ζήτημα της πλήρους άρσης των capital controls θα απασχολήσει την σημερινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα με τους τραπεζίτες.

 

Οι περιορισμοί που μένει να αρθούν έχουν να κάνουν κυρίως με τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, δηλαδή τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

 

Η ΤτΕ αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών θεωρώντας ότι το σύστημα είναι τεχνικά έτοιμο να αντέξει την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και στο εξωτερικό.

 

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εμφανίζονται επιφυλακτικές, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, ότι η επιστροφή καταθέσεων παραμένει διστακτική και το κυριότερο φοβούνται ότι σε περίπτωση αναταραχής και νέου κύματος αναλήψεων ο κλάδος μπορεί να μπει σε νέες περιπέτειες.

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ακούσει τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς των διοικήσεων των τραπεζών για τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε κατήφορο ο Nikkei
Επόμενο άρθροΟ Καμμένος έχει αρχίσει να κουράζει