«Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο» προειδοποιεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως οι ισχυρότεροι καύσωνες και τα μεγαλύτερης διάρκειας και ξηρότερα καλοκαίρια προξενούν πιο έντονες πυρκαγιές, που εξαπλώνονται ταχύτερα και είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασβεστούν.

Το 80% της καμένης γης στην Ευρώπη βρίσκεται σε μεσογειακές χώρες

Επικαλούμενη στοιχεία από την οργάνωση WWF, η εφημερίδα αναφέρει πως το 80% της καμένης γης στην Ευρώπη βρίσκεται σε μεσογειακές χώρες, ενώ γίνεται αναφορά στα 152 εκατ. ευρώ επιπλέον του περσινού κρατικού προϋπολογισμού που έχουν δεσμευθεί φέτος για πυροσβεστικά αεροσκάφη και καθαρισμό και συντήρηση δασών.

«Πέρυσι το καλοκαίρι βιώσαμε πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα φωτιές 600 βαθμών Κελσίου. Αυτό μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές», σημειώνει ο υπουργός.

To πυροσβεστικό προσωπικό είναι ελλιπές και γηράσκον

Συνεχίζοντας κάνει αναφορά στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που καθιστούσε περίπλοκη τη λήψη αποφάσεων και στο ελλιπές αλλά και γηράσκον πυροσβεστικό προσωπικό.

Μεταξύ άλλων μιλά για τους 500 «δασοκομάντος» με ειδική εκπαίδευση που έχουν επιστρατευθεί, στην αναβάθμιση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και στην έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών. «Αυξάνουμε πολλές δασικές περιπολίες και για πρώτη φορά εμπλέκουμε τον στρατό και εθελοντές», λέει ο κ. Στυλιανίδης.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην πίεση του κ. Στυλιανίδη για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα φιλοξενεί περίπου 250 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκά κράτη ώστε να παράσχουν βοήθεια κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από την πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφικές φωτιές μόνος του πλέον. Στις μέρες μας το θέμα υπερβαίνει τις εθνικές δυνατότητες», σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΛΑΡΚΟ: Ψηφίστηκε η τροπολογία – Μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων