«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε, ωστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα αν προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Αλ. Τσίπρας: Προετοιμάζουμε το έδαφος ώστε την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή με συμμαχίες και ερείσματα τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θέλησε επίσης, να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Στο Λουξεμβούργο ο ΥΠΕΞ

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο τη διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας», σημείωσε ο υπουργός.

Ερντογάν: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Αν. Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος, συνέχισε στη ίδια γραμμή των προκλήσεων λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά την τακτική της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή». Μάλιστα, ανέφερε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Αν. Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να τις επιβεβαιώσει, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή τη θέση της Άγκυρας να ξεκινήσει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΝΔ: Από το Μάιο είχε θέσει ζήτημα κυρώσεων της Ε.Ε. στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η «Πειραιώς» σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας υπενθυμίζει τις εξής δυο τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ΜΜΕ:

«14/5/19 Σκάι: Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική.

22/5/19 News247: Δεν είναι η δουλειά μου ούτε να κάνω εκτιμήσεις, ούτε να φοβάμαι. Η δουλειά μου είναι να δρω. Έχω πει ξεκάθαρα ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

ΚΚΕ: Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που επέβαλλαν την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

«Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μόλις πριν λίγες μέρες, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας έκανε λόγο για «τζούφιες γεωτρήσεις» της Τουρκίας. Αυτή η αντιμετώπιση των εξελίξεων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθεί την επικίνδυνη πολιτική που εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο τροφοδοτεί την προκλητικότητα της «συμμάχου» Τουρκίας, αλλά και οδηγεί τους λαούς σε περιπέτειες».

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Ευ. Αποστολάκη

Εξάλλου, μετά το ΚΥΣΕΑ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον οποίον συμφώνησαν από κοινού να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο
Επόμενο άρθροΕΡΤ3 – ΚΟΛΑΣΜΕΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ – Δραματική Αστυνομική σειρά (trailer)