Συνεχίζει τις συναντήσεις του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αυτή τη φορά σε δομές του Βόλου που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ειδικές συνθήκες, προκειμένου να καταγράψει την εικόνα προετοιμασίας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το επίπεδο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ και να ενημερωθεί για ευρύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Βουλευτής έχει επισημάνει επανειλημμένως την αναγκαιότητα τήρησης αυστηρών μέτρων πρόληψης ενάντια στη μετάδοση και τη διασπορά του κορωνοϊού στις δομές αυτές που είναι εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με το Δ/ντή του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου (ΕΚΚΝ) κ. Βασίλη Αποστολάκη, τη Δ/ντρια του Ιδρύματος Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Βόλου (ΙΑΑΑ) κ. Δήμητρα Φάσσα και τον εργαζόμενο κ. Νίκο Μεργιαλή, και τέλος με τη Διοικήτρια της Δομής Προσωρινής Υποδοχής & Προσωρινής Φιλοξενίας στο Βόλο κ. Εύα Γιαλίδη.

Ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός αντεδείκνυνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας για το λόγο αυτό, το ΕΚΚΝ, που έχει 115 κρατουμένους και συνολικά 84 άτομα προσωπικό και εξωτερική φρουρά, έχει λάβει αυστηρά μέτρα με απαγόρευση των επισκεπτηρίων, καραντίνα σε νεοεισερχόμενους κρατουμένους και θερμομέτρηση. Ο κ. Μεϊκόπουλος σε ερώτησή του για το αν διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι σε κρατουμένους και προσωπικό ενημερώθηκε ότι δείγμα λαμβάνεται μόνο εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ και στην περίπτωση του ΕΚΚΝ, όπως δυστυχώς και σε άλλες δομές που έχει επισκεφθεί, δεν έχει διενεργηθεί κανένας έλεγχος στο προσωπικό που επέστρεψε από τις άδειες. Εξέφρασε δε την ανησυχία του επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος των ασθενών από Covid 19 είναι ασυμπτωματικοί και τόνισε τη σημασία τακτικών ελέγχων στο σύνολο του προσωπικού προκειμένου να υπάρχει προληπτική ικανότητα.

Παρόμοια εικόνα και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων στη Νέα Ιωνία όπου δεν πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διενεργηθεί κανένας διαγνωστικός έλεγχος. Όπως ανέφερε η Δ/ντρια του ΙΑΑΑ, έχουν ζητήσει από τον ΕΟΔΥ τα ειδικά kit, εργαλεία δηλαδή για τη λήψη δειγμάτων από την εκπαιδευμένη ομάδα του Ιδρύματος, τα οποία όμως ακόμα αναμένουν. Συζητήθηκε ακόμα το θέμα των απολυμάνσεων των χώρων του Ιδρύματος που αν και πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν έχουν μέχρι αυτή την ώρα επαναληφθεί. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την τήρηση του πρωτοκόλλου και των μέτρων προστασίας καθώς και για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας στο Ίδρυμα που μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες αυξομειώσεις στον αριθμό των τροφίμων του. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία επικοινωνίας και συνεννόησης με το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας, αλλά και στο γεγονός ότι δε διενεργήθηκαν έλεγχοι στο προσωπικό που επέστρεψε από τις άδειες του καλοκαιριού. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμα ζητήματα εγκαταστάσεων, προσωπικού, εξοπλισμού και οικονομικής διαχείρισης.

Τέλος, καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα στη δομή προσφύγων «ΜΟΖΑ» που φιλοξενεί 130 άτομα όπου υπάρχει μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ και πραγματοποιούνται εδώ και ενάμιση μήνα εβδομαδιαία δειγματοληπτικοί έλεγχοι σύμφωνα με τη Διοικήτρια της δομής.

Ο κ. Μεϊκόπουλος ευχαρίστησε τις Διοικήσεις και τους εργαζομένους των δομών που επισκέφθηκε για τη γόνιμη συνάντηση, υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεσή τους και δεσμεύθηκε να αναδείξει τα ζητήματα που συζητήθηκαν και κοινοβουλευτικά.

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αύριο Τρίτη
Επόμενο άρθροΚλειστές οι ΔΟΥ Γλυφάδας, Κηφισιάς και Περιστερίου