Κοινό τόπο για τα κρίσιμα εσωκομματικά θέματα θα αναζητήσουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει από τις 11 το πρωί. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης ένα πιθανό δημοψήφισμα για την προσθήκη στο όνομα, ίσως και με άλλα ερωτήματα και ο απολογισμός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμη από πολλούς θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. αν και οι τόνοι έχουν πέσει μετά τις έντονες αναταράξεις από την προηγούμενη συνεδρίαση του κομματικού την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνεδρίαση που ακολούθησε του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου όπου συμμετέχουν τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας δόθηκε μάλιστα το σύνθημα για την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίστηκαν οι βασικές αντιπολιτευτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως η α’ κατοικία, η υγεία, το μεταναστευτικό, τα εργασιακά και η οικονομία.

Στη σημερινή συνεδρίαση της η Πολιτική Γραμματεία θα προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή του ερχόμενου Σαββατοκύριακου και θα ξεκαθαρίσει το θέμα με το δημοψήφισμα και αν αυτό θα γίνει κι αν εμπεριέχει την προσθήκη στο όνομα ή το όλο θέμα θα μετατεθεί και θα αποφασιστεί στο συνέδριο του Μαΐου. Κι αν θα γίνει δημοψήφισμα τι άλλα ενδεχομένως ερωτήματα μπορεί να περιλαμβάνει.

Αξιοσημείωτη είναι η χθεσινή δήλωση Νίκου Βούτση στο 9,84 σε ότι αφορά το θέμα της προσθήκης στο όνομα και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσε να είναι ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ-ράσινη Συμμαχία αλλά καλό είναι αυτό να αποφασιστεί και νομίζω ότι μπορεί να αποφασιστεί με ευρύτατη συναίνεση στο Συνέδριο μας και να αντανακλά μία πραγματικότητα».

Ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνει από την πλευρά ότι «τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κριθούν στο πεδίο του τίτλου και στο όνομα. Θα κριθούν από την ικανότητά του να εκφράζει τις ανάγκες ευρύτερων κοινωνικών ομάδων».

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί είναι το κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχουν λάβει από την περασμένη βδομάδα στα χέρια τους τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι «η συζήτηση σε ένα κόμμα της Αριστεράς είναι πάντα ζωηρή και ζωντανή. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε κι είναι εύλογο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το αντίθετο θα ήταν ανησυχητικό».
Άλλα στελέχη αναφερόμενα στις ζυμώσεις και τις αντιθέσεις που παρατηρούνται στο δρόμο για το συνέδριο επισημαίνουν ότι «η δεξιά και κάποια μιντιακά κέντρα θα ήθελαν να μην πάει καλά η προσπάθειά μας. Είναι, λοιπόν, λογικό να κάνουν και την τρίχα, τριχιά».

Κορυφαία στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας ανέφεραν ότι στόχος είναι να κλείσουν γρήγορα τα μεγάλα θέματα για το συνέδριο και η εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τα κλείσει γρήγορα.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ στις 23 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος: 64 παραβάσεις σε χώρους στάθμευσης και ράμπες ΑμεΑ από τον Δεκέμβριο
Επόμενο άρθροΠρ. Παυλόπουλος: Έχουμε υποχρέωση να θωρακίσουμε τα νησιά μας (video)