Tο Facebook κατέληξε σε συμφωνία με την ιστοσελίδα “Ellinika Hoaxes”, για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης (fake news) στην Ελλάδα κατά την περίοδο των ευρωεκλογών.

 

Η εν λόγω ιστοσελίδα που έχει γίνει γνωστή την τελευταία 5ετια σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου για την έγκυρη διάψευση viral ειδήσεων που δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα θα αναλάβει για τις επόμενες βδομάδες και τον έλεγχο περιεχομένου σε άρθρα, βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στην δημοφιλή πλατφόρμα.

 

Το Facebook έχει ξεκινήσει από το 2016 μια προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, επιστρατεύοντας επαληθευτές γεγονότων (fact checkers) από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “επαλήθευση γεγονότων μέσω τρίτων” (third-party fact checking program – 3PFC), για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του υλικού που διακινείται μέσω της πλατφόρμας. Ειδικά για την Ελλάδα, το Facebook ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω συνεργάτης θα είναι τα Ellinika Hoaxes.

 

Όλοι οι συνεργάτες του Facebook για την επαλήθευση των γεγονότων εγκρίνονται από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης, όπου εφαρμόζει πρότυπα όπως η μη εξωστρέφεια και η διαφάνεια των πηγών. Οι συνεργάτες αυτοί αποτελούν επίσης μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας που ηγείται η IFCN για να ελέγξει το περιεχόμενο που σχετίζεται με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ονομάζεται FactCheckEU.

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 21 συνεργάτες που ελέγχουν περιεχόμενο σε 14 ευρωπαϊκές γλώσσες: Κροατικά, Δανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Λιθουανικά, Πολωνικά, Σουηδικά και Νορβηγικά. Μόλις ένας συνεργάτης αποτιμήσει μια είδηση ως ψευδή, εμφανίζεται χαμηλότερα στη ροή ειδήσεων, μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά της.

 

Έτσι μειώνεται η εξάπλωση της είδησης και ο αριθμός των ανθρώπων που τη βλέπουν. Οι σελίδες και οι τομείς που μοιράζονται επανειλημμένα ψευδείς ειδήσεις θα μειώσουν επίσης τη διασπορά τους και θα καταργηθεί η ικανότητά τους να δημιουργούν έσοδα και διαφημίσεις. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων με οικονομικά κίνητρα. Από την εμπειρία του Facebook, όταν μια είδηση έχει χαρακτηρισθεί ως ψευδής, κατόρθωσε να μειωθεί η εξάπλωση της κατά 80%.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Facebook, το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με το τριμερές πλαίσιο του Facebook για τη βελτίωση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των ιστοριών στη Ροή Ειδήσεων, όπου το Facebook αφαιρεί λογαριασμούς και περιεχόμενο που παραβιάζει τα κοινοτικά πρότυπα ή τις πολιτικές διαφημίσεων, μειώνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου όπως clickbait, και ενημερώνει τους ανθρώπους, παρέχοντας τους περισσότερες πληροφορίες για τις ενημερώσεις που βλέπουν.

 

Ειδικά στην Ελλάδα, οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα, θα μπορούν πλέον να επισημαίνουν περιεχόμενο που θεωρούν ότι μπορεί να είναι ψευδές. στην ομάδα των συντακτών του”Ellinika Hoaxes”, η οποί κια θα εξετάζει αυτές τις αναφορές και θα τις χαρακτηρίζει ως:

 

αληθείς,

 

ψευδείς,

 

συνδυασμός (μίξη γεγονότων και παραποιήσεων),

 

ψευδείς τίτλοι,

 

δεν πληρούν τα κριτήρια για αξιολόγηση,

 

σάτιρα,

 

απόψεις,

 

φάρσες,

 

δεν έχουν αξιολογηθεί.

 

«Τα Ellinika Hoaxes απολαμβάνουν πλέον διεθνούς αναγνώρισης για την εγκυρότητα και τον επαγγελματισμό τους στη δημοσιογραφική έρευνα και ειδικότερα στην επαλήθευση ειδήσεων. Η συνεργασία με το Facebook θα μας προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για άμεση ανταπόκριση στη μάστιγα της παραπληροφόρησης, η οποία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας», ανέφερε σχετικά ο Θεόδωρος Δανιηλίδης, ιδρυτής των “Ellinika Hoaxes”.

 

Η Laura Bononcini, Διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής της Facebook στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας στην Ελλάδα με τα Ellinika Hoaxes με βάση την προτεραιότητά μας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Facebook και στην Ελλάδα, εν όψει των προσεχών Ευρωεκλογών. Η παραπληροφόρηση είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόμενο πρόβλημα και επενδύουμε πολύ για την επίλυση του, διότι πιστεύουμε ότι παρέχουμε χώρο για συζητήσεις των πολιτών κατά την περίοδο των εκλογών. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η συζήτηση αυτή είναι ασφαλής, αυθεντική και ακριβής».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Γεροβασίλη στον Έβρο
Επόμενο άρθροΑγορές μετοχών από Ιωάννη Καματάκη