Πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου με τις απώλειες να αγγίζουν σήμερα το 4%, καθώς αυξάνονται τα αποθέματα μαύρου χρυσού αλλά και οι προβλέψεις για ρεκόρ παραγωγής από πλευράς ΗΠΑ και Ρωσίας. Στην πτώση συμβάλει και το sell off που παρατηρείται στις διεθνείς χρηματαγορές.

 

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό αργό υποχώρησε νωρίτερα κατά 2,04 δολάρια το βαρέλι ή κατά 4,1% στα 47,84 δολ/βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 για να ανακάμψει στη συνέχεια στα $48,25 με απώλειες 3,27%.

 

Αντίστοιχα το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ μειώθηκε κατά $2,41 ή 4% στα 57,20 δολ/βαρέλι πριν ανακάμψει ελαφρώς στα 57,67 δολ/βαρέλι με τις απώλειες να περιορίζονται στο 3,24%.

 

Και οι δύο δείκτες έχουν χάσει πάνω από 30% από τις αρχές λόγω της διόγκωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων.

 

Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής για τα commodities της ING, Warren Patterson, «σε μεγάλο βαθμό η πτώση οφείλεται στο ευρύτερο sell off στις αγορές καθώς αμερικανικές και ασιατικές αγορές βρίσκονται υπό πίεση. Ειδικά γι την αγορά πετρελαίου δεν υπάρχουν σαφή σημάδια ακόμα για σύσφιξη της αγοράς ».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί συμφώνησαν αυτό τον μήνα να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που ισοδυναμεί με πάνω από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, σε μια προσπάθεια να στεγνώσουν οι δεξαμενές και να ενισχυθούν οι τιμές.

 

Ωστόσο, οι περικοπές στην παραγωγή δεν θα συμβούν πριν τον επόμενο μήνα και στο μεταξύ η παραγωγή βρίσκεται ή οδεύει προς ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, υποσκάπτοντας τις spot τιμές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜην εγκρίνετε το διορισμό της Βασιλικής Θάνου
Επόμενο άρθροΠαρελθόν από την Γιουνάιτεντ ο Μουρίνιο