Συνεχίζει η Άγκυρα τις προκλήσεις, παρά την αυστηρή προειδοποίηση από την ΕΕ και τις απειλές για στοχευμένα μέτρα εναντίον της. Το δεύτερο γεωτρύπανο πλέει προς την Κύπρο, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκάλεσε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης στον τρόπο επιλογής των μουφτήδων στην Θράκη.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί τουρκικό γεωτρύπανο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η γείτονα δεν επιθυμεί ένα θερμό επεισόδιο» και χαρακτήρισε την προκλητικότητά της «ένδειξη αδυναμίας και όχι ισχύος», ενώ επισήμανε τον σημαντικό ρόλο των γαλλικών, αμερικανικών και ιταλικών συμφερόντων στην περιοχή.

Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τους μουφτήδες. Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, και η χώρα μας δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης, απάντησε το ΥΠΕΞ. Καλεί ακόμη, την Άγκυρα να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τα παιχνίδια διαρκούς έντασης στην περιοχή», ανέφερε και η ΝΔ.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα jazz club στα «Στέκια» της ΕΡΤ2
Επόμενο άρθροΣτην προεκλογική μάχη οι πολιτικοί αρχηγοί