Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας χαρακτηρίζει το ελληνικό υπ. Εξωτερικών τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει το «Ορούτς Ρέις» για σεισμικές έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα, που μαζί με την Κύπρο έθεσαν τις εξελίξεις στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπως και το θέμα των παράνομων ενεργειών της γείτονος στα Βαρώσια.

Εδώ και περίπου μια ώρα το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετέδωσε ο Γιώργος Σιδέρης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Όπως είπε, τοποθετήθηκε περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η πρώτη κίνηση της Τουρκίας είναι να μην προσεγγίσει τόσο κοντά, δηλαδή στα 6,5 ναυτικά μίλια.

Η Άγκυρα επέλεξε να τορπιλίσει την προοπτική διερευνητικών συνομιλιών με την έκδοση νέας NAVTEX, για την πραγματοποίηση ερευνών από το «Ορούτς Ρέις». Η νέα οδηγία εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και αναφέρει πως το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινείται από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες σε περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σχεδόν εφαπτομενικά στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

«Η Τουρκία αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις» αναφέρει to ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η νέα Τουρκική NAVTEX εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και λίγες ώρες αργότερα o Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ένα προκλητικό-επιθετικό tweet ανακοίνωνε την επανέξοδο του Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναγράφοντας απλώς το όνομά του Τουρκικού σκάφους. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε ανάρτησή του αναφέρει ότι οι εργασίες συντήρησης του Τουρκικού σκάφους ολοκληρώθηκαν. «Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για λήψη ακτινογραφιών στη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (κάτι), σίγουρα θα το βρούμε».

Προκλητικός και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος χαρακτήρισε τις αποστολές του «Ορούτς Ρέις» «αθώο επιστημονικό έργο». «Ως Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε την απαραίτητη προστασία σε αυτό το επιστημονικό και τεχνικό έργο. Το Oruc Reis θα συνεχίσει όπως είχε προγραμματιστεί και όπως έκανε μέχρι τώρα».

Με ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Η Αθήνα εμμένει ωστόσο στην οδό της συνεννόησης, παρά το κλίμα πόλωσης που καλλιεργεί εκ νέου η Άγκυρα.

«Αυτή την στιγμή, καλώς ή κακώς, οι διερευνητικές είναι το σημείο, το οποίο θα αποτελέσει και κριτήριο για το Ευρ. Συμβούλιο, σχετικά με το αν η Τουρκία εννοεί ότι επιδιώκει μία αποκλιμάκωση με την Ελλάδα» δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης/

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Δένδιας: Η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με Charles Michel

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Έφυγε» ο πατέρας του από τον κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΔωρεάν τεστ για Covid-19 στη Νίκαια