Με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που συνεχίζει τη κατάθεση του αύριο, κλείνει η λίστα με τους μάρτυρες της προανακριτικής επιτροπής, καθώς σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τα μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν κληθεί,δεν μπορούν να καταθέσουν ως ύποπτοι.

Επρόκειτο για τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου που η πλειοψηφία τους είχε συμπεριλάβει στο κατάλογο με τους μάρτυρες. Ωστόσο, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου καθιστά σαφές ότι ότι δεν είναι δυνατό να κληθούν ως ύποπτοι τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι μετά την κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ολοκληρώνεται ο κύκλος των καταθέσεων και η επιτροπή περνά στο τελικό στάδιο που είναι η σύνταξη του πορίσματος.

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής τόνιζαν σχετικά:

-ορθά κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων

-στα φυσικά πρόσωπα πιστοποιείται η ιδιότητά τους ως ύποπτοι και πιθανοί συμμέτοχοι και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη.

-στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές διότι αυτό θα γίνει από τη δικαιοσύνη

-εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπουργό, αυτομάτως η υπόθεση μεταφέρεται στο δικαστικό συμβούλιο και για τα φυσικά πρόσωπα.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν «Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας».

Τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σχολίασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν λόγο για «ηχηρό θεσμικό χαστούκι» σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής αλλά και για απόφαση «κόλαφο και νίκη των θεσμών στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις».

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με θεσμικά όργανα της Πολιτείας, γνώρισαν την μία ήττα μετά την άλλη», δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστηρίζουν ότι από την διαδικασία αποδείχθηκε ότι:

– Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό

– Ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν

– Ότι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, «αμαρτωλοί» λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τους συνεργούς τους|.

«Κόλαφο», χαρακτηρίζει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο συνήγορος υπεράσπισης της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Τέλος, η Γιάννα Παπαδάκου κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και καλεί εκ νέου την πλειοψηφία να την καλέσουν ως μάρτυρα για να αποκαλύψει την αλήθεια.

Πηγή: ΕΡΤ, με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτη λίστα της Μπαρτσελόνα ο Μαξιμιλιάνο
Επόμενο άρθροΘετικό το πρώτο ραντεβού με τον ατζέντη του Βεζένκοφ