Για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 27/2, ενώ εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν επ’ αυτού περί τους 157 βουλευτές και αναμένονται παρεμβάσεις και από αρχηγούς κομμάτων.

Την ανάγκη «να σταματήσουμε να ζούμε με τις ψευδαισθήσεις, που επί χρόνια παρήγαγαν οι μύθοι γύρω από το ασφαλιστικό μας σύστημα και να προσαρμοστούμε επιτέλους στην πραγματικότητα της σημερινής συγκυρίας», υπογράμμισε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

«Φροντίζουμε να επιβεβαιώσουμε ότι από εδώ και στο εξής η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εργαζόμενος θα μπορεί ταυτόχρονα να απολαμβάνει και κοινωνική και ασφάλιση», ως εκπλήρωση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο κ. Λαζαρίδης και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως «την πιο αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ασφαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί ποτέ» και η οποία «δεν κρύβει το ζήτημα κάτω από το χαλί».

Ν. Συρμαλένιος
Δώσαμε την 13η σύνταξη όταν εξασφαλίστηκε ο δημοσιονομικός χώρος και θα την αποκαθιστούσαμε κανονικά για όλους, καθώς προχωρούσε η ανάπτυξη σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος.

Αναφερόμενος στις συγκρίσεις του νομοσχεδίου με τον νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Συρμαλένιος είπε ότι είναι «ανόμοια πράγματα». Συγκρίνεται το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, που έγινε μέσα σε μνημονιακές συνθήκες, σε αφόρητες, ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες είπε ο κ. Συρμαλένιος σημειώνοντας ότι στον κορμό του, δεν τον έβγαλε αντισυνταγματικό το Συμβούλιο Επικρατείας και «ήταν μία μεγάλη τομή ενοποίησης εκατοντάδων ασφαλιστικών ταμείων».

Κλ. Γρηγοριάδης
Την ενίσχυση των συντάξεων από έναν φόρο 0,2% επί των χρεών των τραπεζών και των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων από μετοχές της Αναπτυξιακής Τράπεζας, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γρηγοριάδης. Όπως εξήγησε, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προέλθει από το ΤΑΙΠΕΔ, που αυτή τη στιγμή «έχει βγάλει το εμπόρευμα προς εκποίηση πάνω στους πάγκους υπό όρους εντελώς αποικιακούς και χωρίς κανένα απολύτως απτό όφελος ούτε για το Δημόσιο, αλλά ούτε για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα».

Δ. Μανωλάκου
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου μίλησε για την «μεγαλύτερη ληστεία που έχει γίνει διαχρονικά», δηλαδή την «αρπαγή στις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων από το αστικό κράτος» που ανέρχεται σε περισσότερα από 108 δισεκατομμύρια, «φτωχοποιώντας μαζικά εκατομμύρια ανθρώπους, που μια ζωή πλήρωναν». Όπως είπε, πρόκειται για τα αποθεματικά των ταμείων στις τράπεζες που ήταν σχεδόν άτοκα, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνούσε τις 20 μονάδες, αλλά το μεγαλύτερο «ριφιφί» όπως υποστήριξε, «ήταν το κούρεμα κατά 50%. ‘Αρπαξαν τα μισά αποθεματικά. Στην κυριολεξία άδειασαν τα ταμεία, για να έχουν μετά το άλλοθι της αύξησης στα χρόνια δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, της δραστικής μείωσης στις συντάξεις και να καταδικάζονται στη φτώχεια οι απόμαχοι της δουλειάς».

Μ. Κατρίνης
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εισαγάγει τον όρο «αλληλεγγύη των γενεών» και τον έκανε πράξη δίνοντας μεγαλύτερες συντάξεις ,αλλά και άλλες κοινωνικές παροχές, όπως τα ΚΑΠΗ, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι κλπ. Σήμερα, όμως, επισήμανε «ο ριγμένος της υπόθεσης είναι η νέα γενιά». Οι νέοι δεν μπορούν σήμερα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις συντάξεις που θα πάρουν μετά από τριάντα χρόνια. Χαρακτήρισε μάλιστα το συζητούμενο νομοσχέδιο ως μία συρραφή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Α. Αλεξοπούλου
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αν. Αλεξοπούλου αναφέρθηκε σε παράδοξα του νομοσχεδίου: Για παράδειγμα, όπως είπε,σύμφωνα με το άρθρο 25 περί αναπροσαρμογής συντάξεων έχουμε το παράδοξο ελεύθερος επαγγελματίας των πέντε χιλιάδων ευρώ να πληρώνει περί τα 50 ευρώ, ενώ ένας συνταξιούχος των 1500 ευρώ να πληρώνει 90 ευρώ. Είναι ή δεν είναι αυτό αδικία; Θα μπορούσε για πιο ίσες εισφορές και πιο ίσες παροχές υγείας να καταργηθεί τελείως η εισφορά για τις επικουρικές συντάξεις ή έστω να είναι όπως παλιά, στο 4% δηλαδή, πρότεινε η κα Αλεξοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑρνητικό το ύποπτο δείγμα στο Αττικό
Επόμενο άρθροΑρνητικό το δείγμα του ασθενή στο Νοσοκομείο Αττικόν