Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Αιγαίο καθώς η Αγκυρα επιλέγει να βάλει φωτιά με συνεχείς παραβιάσεις. Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, τόσο λόγω της NAVTEX στη Μεσόγειο όσο και λόγω της συνεχούς προκλητικής στάσης στο Αιγαίο.

 

Μόνο χθες, Παρασκευή, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 66 φορές τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

 

Τέσσερα F-16, που πετούσαν σε δύο σχηματισμούς των δύο, και δύο κατασκοπευτικά CN-235, που πετούσαν μεμονωμένα, έκαναν, επίσης, έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

 

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ωστόσο μένει ερωτηματικό μέχρι που θα φτάσει η Τουρκία και τι επιδιώκει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι κάνοντας «σουρωτήρι» το Αιγαίο και προκαλώντας με τις συνεχείς ασκήσεις στη Μεσόγειο, θέλουν να δηλώσουν «παρών» ώστε να μην πιστεύει κανείς ότι λόγω της εμπλοκής τους στη Συρία θα εγκαταλείψουν την περιοχή.

 

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 4η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (2×2 F-16)

 

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

 

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6

 

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

 

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6

 

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 66 (32 από τα CN-235 και 34 από τους σχηματισμούς)

 

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

 

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣχέδιο της AfD για αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ
Επόμενο άρθροΠρωταθλήτρια η Τσεχία στην απασχόληση